Fender Player Plus Nashville Telecaster, PF, Opal Spark

2021. november 5.

Jelen cikkünkben a frissen megjelent, 2021-es Fender Player Plus széria egy olyan tagját teszteljük, mely jó pár újítást tartalmaz az eddigiekhez képest, mi több: olyan vízekre evez, melyre talán eddig még nem nagyon merészkedett korábban a Fender. Három hangszedővel rendelkező Telecasterek ugyan már jelentek meg a történelem során, de a legtöbb nem rendelkezett az egyik legfontosabb Tele-hangszedőállással (nyaki + híd). A 2021-es Fender Player Plus Nashville Telecaster viszont a „kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad” tipikus esete pickup-állások tekintetében.

Egy gitár a Stratocaster-Telecaster világ határán - a Zenész Magazin teszje

Összerakás, kényelem

Tesztelés során szerencsére egy teljesen érintetlen példányt volt szerencsém kipróbálni, melyet egyik kedvenc hangszerboltomban az eladó segítségével magam bonthattam ki. Így első kézből tapasztalhattam meg, hogy milyen állapotban hagyja el a gyárat, illetve érkezik meg a kereskedőhöz egy ilyen gitár. Nagy meglepetésemre gyakorlatilag színpad-kész beállítással rendelkezett a hangszer, mindössze egy kis hangolásra szorult, de húrnyomás, nyak, egyéb tekintetben egy nagyon optimális, jó setup fogadott.

Nyakprofil szempontjából ez az egyik legkényelmesebb Telecaster, melyet valaha próbáltam. A „modern-C” névre keresztelt nyak valóban kissé távolabb áll a tradicionális Tele nyakprofiloktól, de ez jót is tesz a játszhatóságnak. A profilon túl a szatén finish, és a szépen lekerekített szélek még tovább „gyorsítják” a nyakat. A fogólap 12”-es rádiusza mindenhol megfelelő terepet biztosít a fulladásmentes, kényelmes hajlításokhoz.

A híd hat darab húrvezető babával rendelkezik, így a beállításnál intonálás tekintetében nincsen olyan kompromisszum, mint egy klasszikus Telecaster esetében, ahol a húrok páronként fekszenek fel egy húrvezetőre. A hangolási stabilitást igen magas szintre emelik a satus hangolókulcsok. Ezt a megoldást főleg tremolós hangszereknél szokták alkalmazni, de egy fix hidas gitár esetében sem árt, hiszen a hangolás megnövelt stabilitása minden esetben előny, nem beszélve a kényelmes és gyors húrozásról. Meg is lepett, hogy egy mexikói Fender széria ilyen „luxuscikket” kapott, mint a satus kulcskészlet.

A test hátulján a Stratocasterekre jellemző ergonomikus, ferde „kikönnyítés” található, mely kényelmes „viseletet” biztosít, amikor az ember a testéhez szorítja a gitárt.

Fender Player Plus Nashville Telecaster, PF, Opal Spark

Hang

Ahogyan a bevezetőben említettük, a Fender Player Plus Nashville Telecaster három hangszedővel rendelkezik. Nyak, és híd pozícióban egy-egy Player Plus Noiseless Tele, középen pedig egy Player Plus Noiseless Strato pickup található. Óriási dolog, hogy ez a három single coil jellegű hangszedő minden állásban zajtalan. A kombinációk variáláshoz egy ötállású pickupváltó áll rendelkezésünkre, mellyel a klasszikus, öt Startocaster kombináció választható (nyak, nyak + közép, közép, közép + híd, híd). Nyaki, illetve hídi állásban a klasszikus Telecaster hangot kapjuk, középen pedig egy az egyben egy Strato közép állását, viszont a köztes állások (nyak + közép, híd + közép) Strato-jellegű, de nem autentikus Stratocaster hangot produkálnak.

Fender Player Plus Nashville Telecaster, MN, Butterscotch Blonde

Mivel a nyaki, és híd hangszedők egyértelműen Telecaster hangszedők, középen pedig egy ízig-vérig Starto hangszedő helyezkedik el, ezért a középállások is kicsit más hangot produkálnak, mintha mind a három Strat hangszedő lenne. Egyértelműen az a világ, de egy picit azért más, ettől is különleges. A standard öt állás mellet további két kombinációt érhetünk el a Tone (push/pull) potméterrel, mely kihúzott állapotban hozzáadja a nyaki hangszedőt a rendszerhez. Ez abban a két esetben ad új hangot, amikor amúgy a nyaki hangszedő nem szerepel. Vagyis a hídi állásból híd + nyak varázsolható, ami a klasszikus Telecaster középállása. Nagyon jó, hogy ezt a kombinációt is elérhetjük, hiszen ez egy rendkívül hasznos sound rengeteg zenei stílusban és szituációban. Ezzel a push/pull potméterrel továbbá lehetőség nyílik a híd + közép állást híd + közép + nyak bekötéssé alakítani. Ez a mindhárom hangszedőt alkalmazó kombináció bizonyos esetekben jól jöhet, egy plusz színt ad a teljes képnek, de véleményem szerint nem véletlenül nem terjedt el széles körben a három hangszedős gitárok körében.

Fender Player Plus Nashville Telecaster, MN, 3-Color Sunburst

Igazság szerint a legutóbbit leszámítva minden hangszedő állást nagyon szerettem ebben a gitárban. Ez a hangszer számomra ötvözi a Telecaster és Stratocaster jó tulajdonságait méghozzá olyan módon, hogy nem esik a két szék közé, hanem a lehető legjobbat hozza ki mindkét világból. Egyszerre van jelen benne az a bizonyos „mocskos tele-twang”, melyet a kezdetek óta kedvel a világ, és a köztes (Strato) állások könnyedebb szellőssége. Ezáltal kiváló hangszer lehet azoknak, akik egy gitárban szeretnék ötvözni mindazt, amit szeretnek a két alaptípusban – a Telecasterben és a Strato-ban.

Összefoglalás, ajánlás

A Fender Player Plus Nashville Telecaster egy rendkívül sokoldalú, kiváló gitár, mely a legkülönbözőbb zenei stílusokban is tökéletesen megállja a helyét. Egy személyben lefed minden soundot, mely a country-blues-funky-pop-rock műfaji tengely stílusaihoz szükséges lehet. Az univerzális hangi adottságain túl olyan kényelmi extrákkal rendelkezik, melyeket eddig csak amerikai Fendereknél tapasztaltam. Végre egy olyan új széria, ami tartalmaz valódi, funkcionális újdonságokat, és mindezt úgy, hogy mégis tradicionális marad, nem szakít erőszakosan az autentikus hang- és formavilággal. 2021-ben ilyennek kell lenni egy történelmi cég új gitárjának. A legkisebb túlzás nélkül kijelenthetem, hogy nagyon élveztem a találkozást ezzel a hangszerrel.

Fender Player Plus Nashville Telecaster, PF, Aged Candy Apple Red

Technikai adatok:

Nyak-test kapcsolat: csavarozott
Test: éger
Nyak: jávor
Fogólap: pau ferro (rádiusz: 12")
Menzúra: 648 mm (25.5")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42,8 mm (1.685")
Érintők: 22 (medium jumbo)
Hangszedők: Player Plus Noiseless Tele single (nyak), Player Plus Noiseless Strat single (közép), Player Plus Noiseless Tele single (híd)
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín (push/pull), 5-állású pickup váltó
Szerelvények: nikkel/króm
Húrláb: Strings-Through-Body Tele
Kulcsok: Deluxe Cast/Sealed Locking satus kulcsok
Szín: kék (Opal Spark)
Tartozék: puhatok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása