Fender Dave Murray signature Stratocaster – az új „Iron Maiden Stratocaster”

2023. június 21.

Dave Murray 1977 óta oszlopos tagja a rocktörténelem egyik megkerülhetetlen zenekarának, az Iron Maiden-nek. Az összes kiadott lemezükön játszik, illetve a zenekar megszólalásának szerves részét képezi. Ennek a hangzásnak pedig fontos eleme a hosszú évek óta használt Fender Stratocaster gitárja, mely mindig is eltért a tradicionális Strato típusoktól. Nemrég signature hangszerének egy új verziója jelent meg, mely jelen tesztünk főszereplője.

Összerakás, kényelem

Ahogy már a bevezetőben is utaltunk rá, ez a hangszer több ponton is eltér a Strat hagyományoktól, azonban klasszikus Sunburst színében, a vintage kinézetű hangolókulcsok használatában és még rengeteg dologban igenis követi az örökséget. Ez a kettősség, a modern és a klasszikus világ találkozása mind külsőben, mind pedig hangzásban is megjelenik ennél a gitárnál.

Fender Dave Murray signature Stratocaster – az új „Iron Maiden Stratocaster”

A kézbevétel első pillanatában a nyakprofilnál már rögtön feltűnik a modern érzet. A hivatalos specifikációban pusztán annyi van megadva, hogy „C” profillal rendelkezik, de ez messze eltér egy szokványos Fender „C” verziótól, ugyanis ennek a gitárnak a nyaka jóval vékonyabb, mint a megszokott Stratocaster nyak. Vastagságát, érzetét már-már az Ibanez által gyártott „sport nyakakhoz” lehet hasonlítani. Rádiusza is meglehetősen modernnek mondható, mivel a lenti 9,5 -től 14”-ig változó rádiusszal (compound-radius) rendelkezik. Ez az átmenetes megoldás lent (a fejhez közelebb) nagyobb görbületet, felfelé haladva pedig egyre laposabb terepet kínál, így lent kényelmesebb az akkordok fogdosása, míg fent (a testhez közelebb) nagyobb komfortot biztosít a szólisztikus játékhoz, nyújtásokhoz. A modern profil és rádiusz ellenére azonban a nyak mindössze 21 bunddal rendelkezik.

A Fender signature gitárjainál általában a fej elülső részén, a márka logó környékén található a művész aláírása, ennél a modellnél viszont Dave Murray aláírása szerényen, a fej hátulján kapott helyet. Maga a Fender felirat egyébként kissé nagyobbnak tűnik ezen a hangszeren az átlagos Fenderekhez képest.

Mint Dave korábbi hangszerei, ez a gitár is Floyd Rose tremoló rendszerrel van felszerelve, a felső nyereg is természetesen satus, ezáltal nagyobb hangolási stabilitást biztosít. Fontos megemlíteni, hogy ez a Floyd Rose azonban nem az konstrukció, mely a legtöbb „metalbaltánál” található, ugyanis az alsó részénél nincsen a testnél plusz marás, tehát kevesebb mozgásteret biztosít hátrahúzásnál, vagyis a hang felfelé való húzásánál. Gyárilag eleve lebegő, vagyis floating-ra van beállítva, azonban ez felfelé körülbelül akkora teret biztosít, mint egy vintage tremoló floating beállítás esetén. Lefelé viszont szabad az út: költői túlzással élve „bokáig ereszthetők” a húrok. A standard Floyd Rose marás elhagyása miatt nem tátong „gödör” a tremoló hátsó része alatt, így megmaradt a test klasszikus szépsége.

A faanyag felhasználás tekintetében abszolút maradtak a megszokott Stratocaster sémánál, vagyis az éger testhez rózsafa fogólapos juhar nyak tartozik. Mind a nyak, mind a test magas fényű finish-el rendelkezik, a koptatólap gyöngyház mintás, így az összehatás egy fokkal feltűnőbb, mint egy átlag Strato esetében, de még messze nem tolakodó, vagyis abszolút ízléses.

Hang

Dave Murray korábbi Fender gitárjainál a HSH pickup kiosztás volt a megszokott, vagyis nyaki, és híd pozícióban erőteljes humbuckerek voltak, középen pedig egy single-coil hangszedő dolgozott. Ennél az új modellnél, azonban változott a képlet. Küllemre közelebb került a klasszikus három single-coil-os Stratocaster design-hoz, ugyanis három Seymour Duncan mini humbucker kapott helyet a gitárban, ilyen módon viszont a pickup kiosztás már HHH verzióra változott. A nyakhoz és a hídhoz is egy-egy Hot Rails SHR-1 pickup került, mely egy eléggé nagyjelű hangszedő. A Seymour Duncan legerőteljesebb single-coil méretű passzív hangszedője, mely élethűen visszaadja a valós méretű humbucker hangját és játékérzetét. Középre egy JB Jr. került, ez a hangszedő a Seymour Duncan egyik legnépszerűbb terméke, mely sok esetben a hídhoz, vagy a nyakhoz kerül. Ennek a gitárnak az esetében viszont a két szélső erőteljes Hot Rails hangszedőhöz nagyon jó kiegészítésnek bizonyul a középső pozícióban lévő JB Jr.

Saját tapasztalataim teljesen egybevágtak az „ígéretekkel”, ugyanis a Hot Rails-ek valóban mindkét helyen hozzák az „erőművet”. Nyaknál ugyanakkor megmarad valamennyi abból a csilingelésből is, melyet mindenki szeret a Stratókban. Hátul abszolút hasít a rock: közép-dús, ahogy kell, nincsen benne bántó, harsány cicergés. Szerencsés módon a köztes állások (nyak + közép, híd + közép) viszonylag jól megmaradtak kikönnyített, középhiányos hangnak, ahogyan az a single-coil hangszedőknél megszokott. Sok esetben a single méretű humbuckerek használatakor nagyon elvész ez a köztes Strato-jelleg, annyira erősen megváltozik a hangi adottság, itt azonban a nagy jelszintek ellenére (nyilván a jó párosításnak köszönhetően: Hot Rails – JB Jr.) a Strat jelleg jobban megmarad, mint szokott. Természetesen egyik köztes pickup állás sem lesz tradicionális Stratocaster „drót” hang, de elég jól megmaradnak a jellegek, csak minden izmosabban szól.

Ennek a hangszedő konfigurációnak további nagy előnye, hogy teljesen zajtalan marad a hangszer minden pozícióban.

 Fender Dave Murray Stratocaster, RW, 2-Color Sunburst

A fent említett hangi adottságoknak köszönhetően a gitár nagyon sokszínű, messze-messze nem csak a keményebb műfajokra használható. Úgy gondolom, hogy ez a hangszer hitelesen megállja a helyét a legtöbb zenei műfajban.

 Fender Dave Murray Stratocaster, RW, 2-Color Sunburst

Összefoglalás, ajánlás

A Fender Dave Murray Stratocaster egy kiváló, modern Starto, mely nem szakít alapjaiban a típus hagyományaival, sőt inkább megőrizni törekszik, amit csak lehet, mind a külső jegyek-, mind pedig a hang tekintetében. A rockzenén kívül is kiválóan alkalmas lehet számos zenei stílus művelésére, mivel a Stratocaster hangzásvilágot tartalmazza, azonban teszi mindezt egy modernebb, felturbózott formában. Aki a szokásos Fender nyakprofilokat túl vastagnak tartja, de az Ibanez Wizard nyakakat már túl soványnak, annak könnyen lehet, hogy ez lesz a telitalálat. Egy próbát mindenképpen megér! 

 Fender Dave Murray Stratocaster, RW, 2-Color Sunburst

Technikai adatok

Nyak test kapcsolat: csavarozott
Test: éger
Nyak: jávor, "C" profil
Fogólap: rózsafa (rádiusz: 9.5-14" átmenetes)
Menzúra: 648 mm (25.5")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42,86 mm (1.68")
Érintők: 21 db (médium jumbo)
Hangszedők: Seymour Duncan Hot Rails Strat SHR-1N (nyak), Seymour Duncan JB Jr. SJBJ-1N (közép), Seymour Duncan Hot Rails Strat SHR-1B (híd)
Elektronika: 1 hangerő, 2 hangszín, 5-állású pickup váltó
Szerelékek: króm
Húrláb: Floyd Rose FRT-O1000
Kulcsok: Vintage-Style
Szín: barna színátmenet, látható famintával, gyöngyház koptatólap
Tartozék: puhatok

További elektromos gitárért kattints ide, további Fender elektromos gitárért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása