Fender California akusztikus gitárok

2018. április 18.

A Fender még az év elején jelentette be teljesen új California elektroakusztikus gitár sorozatát, mellyel a dél-kaliforniai életstílust és kultúrát kívánják ünnepelni. Mint tudjuk, a márka ehhez a régióhoz kötődik, bár a székhelye az arizonai Scottsdale-ben található, de céget Leo Fender a kaliforniai Fullertonban alapította meg 1946-ban, és legnagyobb üzemük is a kaliforniai Coronaban működik.

Energikus és független. Ezekkel a szempontokkal láttak neki az új gitárcsalád fejlesztésének, ami kissé szembemegy az akusztikus gitárgyártás konvencióival. Gondolunk itt a vibráló színekre, a Fender Stratocastertől átvett, elektromos gitárokra jellemző fejrészre és az átlagtól kissé eltérő testformákra.

Az új széria a három eredeti Fender testformát – Malibu, Redondo és Newporter – vonultat fel, melyek a legkülönbözőbb színekben pompáznak, és árfekvés szempontjából 3 kategóriába sorolhatók: California Player, California Special és California Classic. Ezek a testformák kifinomult, pontosan tervezett geometriával és egyedi merevítéssel dicsekedhetnek, ami jól reagáló, dinamikus, és jól artikulált hangzást eredményez.

A három jól elkülönülő testforma közül minden gitáros megtalálhatja a számára kényelmes, és megfelelő játékélményt nyújtó hangszert, a kisebb testű, „keskeny derekú” parlor testformára emlékeztető Malibu-tól kezdve a legnagyobb testű, dreadnought formához közelítő Redondo-ig. A gitárok „személyiségét” a 11 féle színvariáció is meghatározza, némely színeket a Fender elektromos gitárjainak legnépszerűbb színeiből választották ki, így alakult ki a Cosmic Turquoise, Arctic Gold, Aqua Splash, Matte Black, Hot Rod Red Metallic, Candy Apple Red, Champagne, Rustic Copper, Electric Jade, Belmont Blue és a Jetty Black fantázia nevű színválaszték.

Közös jellemzők

Mindegyik gitár tömör fenyő tetővel (a drágábbak Classic és Special modelleknél Sitka fenyővel), mahagóni kávával, hátlappal (ami a Classic és Special modelleken tömör, tehát ezek full tömör gitárok) és mahagóni nyakkal készül. A mahagóninak nagyon jó rezonáns tulajdonságai mellett igazi nemes közép tartománya van, amit nem lehet másként előidézni, maga a fa rezonál így. A sorozat minden hangszerét Fishman hangszedővel és előerősítővel látták el, az elektronika hangolót, háromsávos EQ-t, fázis szabályzót is tartalmaz, a Classic és Special modellek esetében a Fender a Fishman-nel közösen, kifejezetten ezekhez a gitárokhoz fejlesztette. Szintén közös jellemző a tetőlap színére lakkozott, egy sorban elhelyezett hangolókulcsokkal szerelt Stratocaster fazonú fej.

Nézzük a sorozatot testformák szerint!

Fender California Malibu

Ez a legkisebb testű modell a California sorozatban. Ahogy a másik két testformánál, itt is három modellváltozat/kategória létezik: Player, Special és Classic.

California Malibu Player

Fender Malibu Player AQS elektro-akusztikus gitár

A kistestű parlor fazonú, rövidebb (612 mm-es) menzúrájú Malibu Player rendkívüli játékkényelmet biztosít. A gitár megjelenése egyedi és esztétikus, a tömör fenyő tető csillogó metál lakkozást kapott, csakúgy, mint a Strato alakú fejrész. A krémszínű szegélyezés szépen hangsúlyozza a különleges testformát. Az oldal- és hátfal anyaga ennél modellnél is mahagóni, a nyak anyagát mahagóni, a fogólapét diófa adja. A mahagóni nyak Slim-Taper "C"profilú, a húrláb szintén diófából készült.

Természetesen ezt a hangszert is Fishman elektronikával látták el, háromrétegű, aranyszínű koptatólappal, négyféle színben – Aqua Splash, Arctic Gold, Candy Apple Red, és Jetty Black – kapható.

California Malibu Special

A Malibu Special formáját, méretét tekintve megegyezik a Player modellel, a káva, a hátlap és nyak anyaga is ugyanaz. A tetőlap ennél a modellnél tömör sitka fenyőből készült, ami mostanában meglehetősen elterjedt hangszerfa akusztikus gitárok gyártásánál, az oldal és hát tömör mahagóni.  Kevés olyan anyag van, ami olyan ilyen erős, fényes és széles dinamika tartományban érvényesülő hangzást produkál, mint a sitka fenyő, ráadásul ez a hangszerfa jól reagál bármilyen játékstílusra, legyen az pengetővel történő gyors játék, vagy finom, ujjal pengetés.

A Malibu Special esetében a fogólap és húrláb anyaga Pau Ferro (bolíviai rózsafa), a felső nyereg csontból készült, a rozetta berakása jávorfa, és nincs a hangszeren koptatólap. A Malibu Special kizárólag matt fekete színben kapható.

California Malibu Classic

Fender Malibu Classic HRM elektro-akusztikus gitár

A többi Malibu modellhez hasonlóan ez a hangszer is 612 mm-es menzúrájú, kistestű gitár, gyakorlatilag azonos jellemzőkkel, mint a többi Malibu. A hangszerfák megegyeznek a többi a testvér-modellekével, a fogólap és a húrláb anyaga itt is Pau Ferro. A 43 mm-es felső nyereg anyaga csont, a rozetta berakása Koa fa, és nincs a gitáron koptatólap. A Malibu Classic Hot Rod Red Metallic és Cosmic Turquoise lakkozással kapható.

Fender California Redondo

A Redondo a California sorozat legnagyobb testű modellje, fazonja és méretei leginkább egy klasszikus dreadnought cutaway testformájú gitárhoz állnak közel. A test méretéből és formájából adódik a nagyobb akusztikus hangerő és a széles frekvencia tartomány.

California Redondo Player

Fender Redondo Player ELJ elektro-akusztikus gitár

A nagytestű dreadnought fazonú California Redondo Player menzúrája már 650 mm-es (25,6"), de a diófa fogólapon ugyanúgy 20 érintő található, mint a többi California modellnél. A felhasznált hangszerfák megegyeznek a sorozat többi Player kategóriájú gitárjánál használt anyagokkal, a nyak itt is Slim-Taper "C"profilú, minden játékstílushoz kényelmes. A tetőlap merevítését ehhez a testformához optimalizálták, méghozzá úgy, hogy a hangszer súlya és rezonancia képessége optimális legyen. A 43 mm-es Graph Tech NuBone felső nyereg és húrlábnyereg megnövelt hangkitartást eredményez.

A California Redondo sorozatú gitárokat is Fishman hangszedővel és előerősítővel látták el. A Redondo Player aranyszínű koptatólappal, négyféle színben – Belmont Blue, Electric Jade, Candy Apple Red, és Jetty Black – kapható.

California Redondo Special

A Redondo Special formáját, méretét tekintve megegyezik a Redondo Player modellel, a káva, a hátlap és nyak anyaga is ugyanaz, de itt a gitár, ahogy a Special és Classic modelleknél megszokhattuk, "teljesen tömör", azaz a fedlap, az oldal és a hát is tömörfából készül. A tetőlap ennél a modellnél tömör sitka fenyőből készült, ami mostanában meglehetősen elterjedt hangszerfa akusztikus gitárok készítésénél. A Redondo Special esetében a fogólap és húrláb anyaga Pau Ferro (bolíviai rózsafa), a felső nyereg csontból készült, a rozetta berakása jávorfa, és nincs a hangszeren koptatólap. Egyéb jellemzőiben megegyezik a Redondo Player modellel.

A Redondo Special kizárólag matt fekete színben kapható és jár hozzá egy Deluxe puhatok.

California Redondo Classic

Fender Redondo Classic CST elektro-akusztikus gitár

A Classic a California Redondo legdrágább modellje, ez is nagytestű dreadnought cutaway testformájú, tömörfából épített hangszer. A gitár menzúrája 650 mm-es, a mahagóni nyakra Pau Ferro (bolíviai rózsafa) fogólapot ragasztottak, melyen 20 érintő található. A 43 mm-es felső nyereg és a húrlábnyereg csontból készült. A Modern Viking húrláb anyaga is Pau Ferro, a rozetta berakása Koa fa, és nincs a hangszeren koptatólap. A gitár egyéb jellemzői megegyeznek a Redondo Special modellével.

A Redondo Classic gitárok Hot Rod Red Metallic és Cosmic Turquoise fényezéssel kerülnek forgalomba.

Fender California Newporter

A Fender új elektroakusztikus szériájának harmadik családja a single cutaway auditorium fazonú Newporter sorozat. Ez az exkluzív, középméretű testforma különlegesen kiegyenlített, egyszerre erőteljes és jól artikulált hangzást nyújt, ideális például ének kísérésére. Ennél a hangszernél is optimalizálták a tömör fenyő tetőlap belső merevítését, a káva és a hátlap anyagát itt is mahagónifa (a Special és Classic modellek esetében tömörfa) adja. A tetőlap színére lakkozott fejrész és a krémszínű szegélyezés szépen harmonizál a gitár modern színeivel.

California Newporter Player

Fender Newporter Player RSC elektro-akusztikus gitár

Ahogyan a California széria többi gitárjánál, itt is a Player kategóriájú gitárok a legkedvezőbb árfekvésűek, ugyanakkor a legnagyobb színválasztékot kínálják. A tetőlap anyaga ezeknél a hangszereknél is tömör fenyő, ami kedvező hangi adottságai miatt egyre elterjedtebb az akusztikus gitárok készítésénél. A Slim-Taper "C"- profilú nyak pehelykönnyű mahagóniból készült, a nyakra diófa fogólapot ragasztottak és a húrláb anyaga is diófa. A 43 mm-es Graph Tech NuBone felső nyereg és húrlábnyereg megnövelt hangkitartást eredményez. A gitár menzúrája 650 mm-es, és természetesen ez a gitár is Fishman elektronikát kapott.

A California Newporter Player 3 rétegű aranyszínű koptatólappal Candy Apple Red, Champagne, Jetty Black és Rustic Copper színekben elérhető.

California Newporter Special

A Newporter gitárok között – ahogyan a többi testforma esetében is – a Special néhány részlete eltér az alapmodellétől. A test és a nyak anyaga tömörfából készült, megegyezik a California széria hangszereinek anyagával, azonban a mahagóni nyakra Pau Ferro fogólapot ragasztottak, és a húrláb anyaga is bolíviai rózsafa, vagyis Pau Ferro. A felső nyereg csontból készült, a rozetta berakása pedig jávorfa.

Ezen a gitáron is megtaláljuk a Fishman elektronikát, ami tökéletesen adja vissza a hangszer természetes hangját. A Newporter Special kizárólag matt fekete színben kapható és jár hozzá egy Deluxe puhatok.

California Newporter Classic

Fender Newporter Classic CST elektro-akusztikus gitár

A Newporter Classic kompromisszumot nem ismerő minősége kiterjed az optimalizált tetőlap merevítésre, ami a kiváló rezonancia jellemzők mellett a súly csökkentését is szolgálja, az új csont felsőnyeregre és húrlábnyeregre, ami a hangszer hangkitartásra van jó hatással és a teljesen tömör konstrukcióra. Az ezen a gitáron is megtalálható Fishman előerősítő rendszert kifejezetten a Newporter testformához hangolták, vagyis anélkül erősíthetjük a gitárt, hogy le kellene mondanunk a hangszer eredeti, természetes akusztikus hangzásáról. A Pau Ferro fogólap és húrláb tovább növelik a hangszer vastag, gazdag hangzását. A test és a kényelmes Slim-Taper "C" profilú nyak anyagai megegyeznek a California széria többi hangszerével. A medium cutaway fazonú gitár rozettájának berakása Koa fából készült, a hangszeren nincs koptatólap, Hot Rod Red Metallic és Cosmic Turquoise színekben elérhető.

Összegzés

A Fender új California szériája kivételes választékot nyújt a gitárosoknak. Szuper játszhatóságukkal, az átlagtól jól megkülönböztethető, látványos megjelenésükkel, a kiváló minőségű anyagoknak köszönhető nagyszerű rezonancia képességükkel, széles árkínálatukkal ezek a modellek büszkén vállalják, hogy valami újat, izgalmasat, a tradicionálistól eltérőt képviselnek.

További Fender akusztikus gitárok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása