Fender Aerodyne Special Strat, Tele, Precision és Jazz Bass

2022. november 8.

Az Aerodyne Special sorozat a Fender Japánban gyártott, alaposan átdolgozott modelljeit vonultatja fel.

Az összes Fender Aerodyne gitár megtekintéséhez kattints ide

A széria Stratocaster, Telecaster, valamint Precision és Jazz Bass gitárok és basszusok lenyűgöző színválasztékát kínálja, azonban nem csupán valamiféle „ráncfelvarrásról” van szó. A Stratocaster kétféle változatban is megjelenik az Aerodyne Special sorozatban, nézzük először a hagyományos, három single-coil hangszedővel szerelt verziót.

 

 

Fender Aerodyne Special Stratocaster

Az Aerodyne Special Stratocaster szerintünk egyike a legmodernebb megjelenésű Stratocastereknek.  A lekerekített testélek és a nagyméretű koptatólap eltűnt, helyette a szegélyezett, laposnak tűnő, de enyhén ívelt top és a közvetlenül a testre erősített pickupok uralják a képet. A test anyaga hársfa – érdekes viszont, hogy a hátoldalon megmaradtak a tradicionális Strat ívek és domborulatok. A modern „C” profilú juharfa nyakra a gitár színétől függően rózsafa vagy juharfa fogólap került 22 médium jumbo érintővel.

 

 

A három új tervezésű Aerodyne Special Single-Coil Stratocaster hangszedőhöz hagyományos Strat kezelőgombok társulnak – egy főhangerő, két hangszín és az ötállású pickup-választó. Itt a felirat nélküli, krómozott potméter gombok jelentik az újdonságot. A modern jellemzők között említhetjük a Babicz Z-Series FCH-2 kétpontos tremolót és a laposabb, 12 inches rádiuszú fogólapot, ami a szokásos 9,5”-os vagy a vintage 7,25”-os helyére került, de nóvum a test színére lakkozott fej is. Ahogyan az összes szerelvény, a Deluxe satus kulcsok is krómszínűek, ami valahogy még tovább fokozza a tiszta vonalak minimalizmusát. A színválaszték Bright White és Chocolate Burst – rózsafa fogólappal – és California Blue ami juharfa fogólapot kapott.

Fender Aerodyne Special Stratocaster HSS

Ha valaki jobban szereti, ha a húrlábnál egy humbucker lapul, annak itt van a HSS pickup kiosztású Aerodyne Special Stratocaster. A két Aerodyne Special single-coil pickuphoz társuló, a késő 50-es évek Strat soundjára hangolt Aerodyne Special humbucker egyensúlyt teremt a klasszikus Strat hangzás és a mai, modern high output hangzások között.

 

 

A pickup kiosztáson kívül az Aerodyne Special Stratocaster HSS minden egyéb jellemzője és összetevője megegyezik az előbbiekben ismertetett hangszerével. A színválaszték ennél a gitárnál Dolphin Gray rózsafa fogólappal vagy Hot Rod Burst és Speed Green Metallic juharfa fogólappal.

 

 

 

Fender Aerodyne Special Telecaster

A sorozat Telecaster modelljére is elmondhatjuk ugyanazt, amit a Stratocasternél említettünk: áramvonalas kontúrok, egyedi hangolású pickupok, korszerű szerelvények, remek színek, összetéveszthetetlen Tele forma, ami egyszerre ismerős és radikálisan új.

A koptatólap itt is eltűnt, csakúgy, mint a potméterek alatti króm panel, a tetőlapot egyrétegű, krémszínű vagy fehér binding szegélyezi. A test anyaga itt is hársfa, amihez modern „C” profilú juhar nyakat csavaroztak. A 12”-os rádiuszú fogólapra 22 médium jumbo érintő került, a fogólap anyaga a színtől függően rózsafa vagy juharfa.

 

 

A pickup részlegnél újonnan tervezett vintage hangolású Aerodyne Special Single-Coil Telecaster hangszedők törekednek a Telecaster hagyományok megőrzésére. Az elektronikát a tradicionális egy hangerő, egy hangszín potméter és háromállásó pickup-váltó együttesével tudjuk kezelni.

A krómozott hardverek – konkrétan a testen átmenő húrozáshoz való Babicz Z-Series FCH-Tele fix húrláb, a satus Deluxe hangolókulcsok és a hídi pickup krómozott acéllemeze – is hozzáteszik a magukét, mind hangzásban, mind látványban a gitár tökéletes összképéhez. Az Aerodyne Special Telecaster California Blue színben rózsafa fogólappal, Dolphin Grey és Hot Rod Sunburst finish-sel pedig juharfa fogólappal kerül forgalomba.

 

 

Fender Aerodyne Special Precision Bass

A két basszus modellen talán még jobban érvényesül a modern minimalista dizájn. Az Aerodyne Special Precision testének anyagát is hársfa adja, amihez modern „C” profilú juharfa nyak csatlakozik. A tetőlapot színtől függően egyrétegű fekete, krém vagy fehér binding szegélyezi. A 12”-os rádiuszú fogólap anyaga szintén a gitár színétől függ, a fogólapon 20 médium jumbo érintő kapott helyet.

 

 

Az egy darab osztott Aerodyne Special Precision Bass single-coil pickup jól artikulált magasakat, ütős közepeket és erőteljes mélyeket garantál. Kezeléséhez mindössze egy hangerő és egy hangszín gomb áll rendelkezésünkre. A tetőlapról itt is eltűnt a hatalmas koptatólap és a jack aljzatot is a gitár alsó élére költöztették, az eredmény egy szép, letisztult megjelenésű basszusgitár. Ki kell emelni a Babicz Z-Series FCH-4 Bass húrlábat, amihez nyitott mechanikájú Standard hangolókulcsok társulnak.

A Fender Aerodyne Special Precision Bass színválasztéka Bright White (rózsafa fogólappal), Hot Rod Burst és Speed Green Metallic (juharfa fogólappal).

 

 

Fender Aerodyne Special Jazz Bass

A Jazz Bass változatnál is ugyanazokkal a faanyagokkal találkozunk, mint a sorozat többi darabjánál: hársfa test, juharfa nyak, rózsafa vagy juharfa fogólap. Ez a gitár is enyhén ívelt krémszínű vagy fehér szegéllyel díszített toppal büszkélkedhet, és eltűnt a koptatólap, valamint a potméterek alatti króm panel.

A gitárt két Aerodyne Special Single-Coil Jazz Bass pickup hajtja, tiszta magasakat, harapós közepeket és lágy mélyeket szállítva. A két pickuphoz két külön hangerő poti tartozik és kapunk egy közös hangszín gombot is. Érdemes a videót megnézni, hogy mennyire sokféle hangzás hozható ki ebből a Jazz Bass-ből.

 

 

A gitár skálahossza (34”) megegyezik a Precisionéval, azonban mint tudjuk, a Fender Jazz Bass az egyik legkeskenyebb nyakú basszusgitár, vagyis a nyak szélessége a felső nyeregnél mindössze 38,1 mm (a Precisionnál 41,3 mm). Ennél a hangszernél is Babicz Z-Series FCH-4 Bass húrlábbal, valamint Standard nyitott mechanikás hangolókulcsokkal van dolgunk. Ahogyan az Aerodyne Special sorozat mindegyik modelljénél, a bassszusoknál is a fej ugyanolyan lakkozású, mint a test, ami kifejezetten jól áll ezeknek a gitároknak. Az Aerodyne Special Single-Coil Jazz Bass színválasztéka Chocolate Burst, Dolphin Gray (rózsafa fogólappal) és California Blue (juharfa fogólappal).

 

További elektromos gitárokért kattints ide, további fender elektromos gitárokért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása