Fender 75thAnniversary sorozatú gitárok I.

2021. június 25.

Talán némelyeknek egy kicsit furának tűnhet, hogy a Fender 2021-ben hozott ki egy ünnepi gitár- és egy basszus-sorozatot, annak emlékére, hogy Leo Fender 1946-ban megalapította a Fender Musical Intrument Company-t, hiszen az első komolyan vehető hathúros csak 1950-ben készült el, ez volt a Broadcaster. Az már történelem, hogy egy évvel később a Gretsch Broadcaster elnevezésű dobjai miatt ezt a modellt át kellett nevezniük Telecasterre. Az első basszusgitár – a Fender Precision, aminek viszont akkor mégTelecaster alakja volt – pedig csak 1951-ben „gördült le” a gyártósorról.

No, de ne feszegessük, hogy honnan számítja a Fender a 75 évet, inkább örüljünk az új sorozatoknak, melyekben 75. évfordulós mexikói és amerikai Stratocaster, Telecaster gitárok, valamint Precision és Jazz Bass basszusok lelhetők fel.

A sorozatokról szóló írás első részében a hathúros mexikói gitárokról lesz szó, melyeket a mexikói Ensenada-ban gyártott 75th Anniversary elnevezésű sorozatokba sorolták.

75th Anniversary Telecaster

Fender 75th Anniversary Telecaster, MN, Diamond Anniversary

Ahogy a bevezetőben utaltam rá, a Telecaster 1951-óta létezik, és a világ első tömeggyártású, tömörtestű elektromos gitárja titulussal büszkélkedhet. Az eltelt évtizedek alatt relatíve nem sokat változtattak az alaptípuson, és bár megjelentek különböző, akár humbuckerekkel szerelt Telecasterek is, de a Tele mindig az a két single-coil hangszedős, „hamutartó” húrlábas, fényes hangú, egyszerű és masszív „munkagitár” lesz, aminek Leo Fender megálmodta. Jó, tudom, hogy Richie KotzenTelecastere nem ilyen, hanem olyan, de most térjünk rá a 75th Anniversary Telecaster gitárra.

Mindegyik 75th Anniversary sorozatú gitár látványos Diamond Anniversary Metallic finish-t kapott, ami nemcsak a testen, hanem a fejrészen is megjelenik, és ez alapvetően meghatározza a 75th Anniversary Telecaster megjelenését. Az égerfa testhez modern „C”profilú jávorfa nyak csatlakozik, melyre jávorfa fogólap került 22 médium jumbo érintővel. Azonnal feltűnik, hogy a tradicionális „ashtray” húrlábat egy krómozott tömör acéllemez húrláb váltotta fel, melybe hat, szintén krómozott acél nyereg kapaszkodik. (A hamutartó nem a húrláb és a pickupnak helyet adó peremes tálca volt, hanem a szinte soha nem használt borítófedele.)

A két, amerikai gyártásúVintage-Style '50s Telecaster Single-Coilpickup a hagyományos bekötésű Master Volume, Tonepotméter, háromállású pickup-váltó hármassal kezelhető. A szerelvények krómszínűek, ami kifejezetten jól áll a fémes csillogású, fényes Diamond metallic lakkozású hangszernek. A négy csavarral rögzített nyak gravírozott 75th Anniversary nyaklemezt kapott, és bár a Fender hangolókulcsokkal ellátott fej hátoldalán ott ál a Made in Mexico felirat – ahogyan az a mexikói Fenderkenél már-már megszokott – a test magasfényű poliészter lakkozása kifejezetten szép munka, akárcsak a nyak hátoldalának selymes, lágy fogású poliuretán fényezése.

75th Anniversary Stratocaster

Fender 75th Anniversary Stratocaster, MN, Diamond Anniversary

Az 1954-ben megalkotott, ikonikus Stratocaster fazon mit sem változott az elmúlt évtizedek során, viszont számtalan gitárgyártó céget „megihletett” a legendás Strat forma. Természetesen a Strat sem maradhatott ki az ünneplésből, megjelent a Diamond Anniversary Metallic lakkozást viselő 75th Anniversary Stratocaster, amely a Tele-hez hasonlóan kedvező áron elérhető. A rendkívül jól eltalált, valahol az ezüst és az arany között landoló, majdnem pezsgőszínű fényezés, ami a fényviszonyoktól függően más és más árnyalatú, már önmagában odatapasztja a szemet. Az évfordulós Strat testének anyaga égerfa, amihez modern „C” profilú jávorfa nyakat csavaroztak. A 9,5 inches rádiuszú juharfa fogólapot 22 jumbo érintő osztja fel, a felső nyereg szintetikus csontból készült, szélessége 42 mm.

A gitáron három Vintage-Style '60s Single-CoilStrat pickup dolgozik, melyeket Vintera '60s néven is ismerhetünk, és arról nevezetesek, hogy a Fender pickupguruja, Tim Shaw tervezte őket. Ezekben a pickupokban korhű zománcozott tekercselőhuzalt és lépcsőzetes elrendezésű Alnico V rúdpólusokat használtak, a hangjuk a finoman harapós, klasszikus Strat sound. Kezelésük a hagyományos Master Volume, Tone 1., Tone 2.potikkalés az ötállású pickupváltóval történik.

Az ünnepi Strat két ponton szinkronizált tremolós húrlábat kapott, hajlított acél húrlábnyergekkel, ez is, és a Standard Fender hangolókulcsok krómszínűek, és erről a gitárról sem hiányozhat a gravírozott 75th Anniversary nyaklemez. A Diamond metallic színre fújt fej és a háromrétegű fekete-fehér koptatólap teszi teljessé az összképet. A gitár árában egy DeluxeGig Bag is benne van.

 

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása