Fender 75th Anniversary sorozatú basszusok

2021. július 6.

A 75. évfordulós sorozatról szóló írás második részében a Fender 75th Anniversary basszusokról lesz szó, melyeket a mexikói Ensenada-ban gyártanak, és mindkét modell látványos, fémesen csillogó Diamond Anniversary metallic finish-sel dicsekedhet.

Ahogyan a 75. évfordulós Fender gitárokról szóló előző írásunkban már említettük, a basszusok sem maradtak ki a Fender 75th Anniversary évfordulós sorozatból. A két legismertebb Fender basszus, a Precision és a Jazz Bass is megkapta a maga ünnepi kiadású modelljét. 

Fender 75th Anniversary

75th Anniversary Precision Bass

Mielőtt még belemennénk az ünnepi Precision ismertetésébe, meg kell említeni, hogy az első Fender Precision névre hallgató basszusgitár 1951-ben készült el, és ez volt a világ első elektromos basszusgitárja. Akkor még ez a basszus a hathúros Telecaster formáját vette át, és egy hangszedővel rendelkezett. A ma ismert fazonját a Precision 1957-ben nyerte el, megjelenését az akkor már igen népszerű Stratocasterhez közelítették, és az már gitár-történelem, hogy a Telecaster alakú Fender Telacaster basszust csak 1968-ban kezdték el gyártani.

A 75th Anniversary Precision Bass

A Precision basszusok mindig is híresek voltak játékkényelmükről és a 75th Anniversary Precision Bass ha lehet, még tovább fokozta ezt a kényelmet a selyemfényű, finom tapintású Modern „C” nyakprofillal. Az égerfa testhez csavarozott juharfa nyak szélessége a felső csont nyeregnél 1,625" (41.3 mm), ami hagyományosan kissé szélesebb, mint a Jazz Bass nyakaszélessége, amit van, aki már túl keskenyek érez. A nyakra 9,5 inches rádiuszú juharfa fogólap került, melyet 20 közepes jumbo érintő oszt fel.

Fender 75th Anniversary Precision Bass, MN, Diamond Anniversary

A Fender 75th Anniversary Precision basszuson is a Fender pickup-guruja, Tim Shaw által tervezett Vintage-Style '50s Split Single-Coil Precision Bass pickupok dolgoznak, melyekben minden összetevő megtalálható, ami ahhoz szükséges, hogy a hangszer reprodukálja azt a vastag mély, ütős közép és ízes magas hangzást, amely az eredeti P basszusokat oly sokoldalúvá tette. Így jelen van az Alnico V mágnes, a kúpos kialakítású, különböző hosszúságú rúdpólusok, a Formvar bevonatú rézhuzal, vagyis mindazok az alkatrészek, amelyek a 50-es évek hangzásáért felelősek. A pickupokat a szokásos egy hangerő, egy hangszín gombbal kezelhetjük.

A szerelvények tekintetében se számítsunk másra, mint amit a Precision basszusoktól megszoktunk, megbízhatóság, pontosság és kényelem. A sztenderd négynyerges tömör acél húrláb kiválóan közvetíti a húrok rezgését a test felé, és a nyitott mechanikás masszív hangolókulcsokkal együtt ultra stabil hangolást garantálnak. A 75. évfordulóra a gravírozott nyaklemez emlékeztet, a szemet gyönyörködtető Diamond Anniversary metálfényű lakkozás a fejrészen is megjelenik, az összképet a háromrétegű fekete-fehér-fekete koptatólap és a krómozott szerelvények teszik teljessé. A gitár árában egy Deluxe Gig Bag puhatok is benne van.

75th Anniversary Jazz Bass

A 75. születésnapját ünneplő 75th Anniversary Jazz Bass kicsit öregíti magát, hiszen csak 1960-ban született, azaz „mindössze” 61 éves. Az akkor luxusmodellként piacra dobott, a Precisionhoz képest keskenyebb nyakú Jazz Bass „derékban eltolt” fazonját a hathúros Jazzmastertől örökölte. Újítás volt a húrlábnál és középen elhelyezett két egytekercses hangszedő, mellyekkel Leo Fender az erőteljesebb magas tónusok megjelenését kívánta elérni. A Fender Jazz Bass is azon hangszerek közé tartozik, amely kiadása óta töretlen népszerűségnek örvend, és a mai napig a legkülönbözőbb stílusokban használják.

Fender 75th Anniversary Jazz Bass, MN, Diamond Anniversary

Az ünnepi hangszer is a már jól bevált égerfa test, csavarozott juharfa nyak felépítéssel rendelkezik, a Modern „C” profilú nyakra juharfa 9,5 inches rádiuszú fogólapot ragasztottak, ami 20 közepes jumbo érintőnek biztosít helyet. A nyak vastagsága a felső nyeregnél mindössze 1,5" (38.1 mm), ami kivételesen keskenyek számít, a gitár 34 inches skálahossza megegyezik a Precision basszuséval.

A Jazz Bass gitárok jellemzően két single-coil pickuppal felszereltek, a 75th Anniversary Jazz Bass modellnél sincs ez másképp, egy pár Vintage-Style ‘60s Single-Coil Jazz Bass hangszedőt kapott a hangszer. A két pickuphoz két külön hangerő poti tartozik, és egy közös hangszíngomb áll még rendelkezésünkre. Mindkét hangerőt teljesen feltekerve érjük el azt a zajmentes, mélyen dübörgő, sound-ot melynek a magasai szépen kiszólnak, és pont annyi közép van benne, ami ahhoz kell, hogy érthető, jól artikulált basszushangot kapjunk. Nem véletlenül használják a Jazz Bass basszusokat jazz, funk, blues, rock, fúziós vagy akár metal zenékben előszeretettel.

A szerelvények gyakorlatilag megegyeznek a Precision basszusnál leírtakkal, itt is négynyerges tömör acél húrlábbal van dolgunk, és a hangolást a nyitott mechanikás Standard Fender hangolókulcsokkal intézhetjük. A háromrétegű fekete-fehér-fekete koptatólap a Jazz Bass védjegyének számító elegáns krómozott kezelőpanelben folytatódik, ami szépen harmonizál a többi krómszínű szerelvénnyel és a gitár Diamond Anniversary fényes metal lakkozásával. Természetesen a 75. évfordulóról megemlékező gravírozott nyaklemez itt sem maradhat el, és a kiváló ár/érték arányú basszushoz egy Deluxe Gig Bag puhatokot is kapunk.

További Fender basszusgitárok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása