Cort gitár teszt - Anniversion (G-HU10-AVD)

2016. október 5.

A Music Media magazin hasábjain megjelent egy teszt erről a kuriózum, összesen 10 példányban gyártott elektromos gitárról, amelynek magyar vonatkozásai is vannak.

A cikk a Music Media magazinban jelent meg. 

Az írást szeretném azzal kezdeni, hogy BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KÍVÁNOK a Cort magyarországi forgalmazásának 10. évfordulója alkalmából a Forte Music Kft.-nek!

Jelen esetben ez kihagyhatatlan tényező, hiszen az itt látható hangszer e kerek szám megünneplésére született. Elintézhetnénk a dolgot ennyivel is, és áttérhetnénk a gitár bemutatására, azonban én nem tudok emellett ilyen könnyedén elszaladni. Azt is megmondom, hogy miért...? Mert mérhetetlen öröm és végtelen büszkeség is eltölt ettől a helyzettől. Úgy vélem ugyanis, hogy ez a hangszer egyszerre jelképezi a zenészség hivatásszeretetét, az alkotó kreatív gondolkodás nagyszerűségét, és egyáltalán azt a hozzáállást az élet dolgaihoz, amit lassan öt évtizede magam is minduntalan keresek a világban. Rock 'n' Roll nyelven szólva ÓRIÁSI YE! Mert nem csak egy puccos 10 éves bulival ünnepeltünk, ahol drága kaják és piák „letolása” után nem marad más hátra, mint néhány zsíros edény és eltört pohár, pár jó vicc, gyomorégés és a holnapi biznisz reménye – no és a vaskos számla a szervező könyvelésében – hanem az emberi ténykedések egyik legnagyszerűbb eredményével, egy csodás hangszer teremtésével, amely most majd új életre kel, saját története, s talán történelme is lesz, és jó esetben még hosszú évtizedek múltán is erről a pillanatról értesíti a jövő zenész nemzedékeit. Arról, hogy az elődökben volt tenni akarás, és volt hozzá gondolatuk, erejük, hitük, kitartásuk... volt bennük spiritusz. (Rock 'n' Roll nyelven szólva DÖG!) Ez mindenképp nyomot hagy a világban, s ettől a gondolattól én kimondhatatlanul jól érzem magam itt és most, mert szerintem is csak így van értelme élni. És ebben kortársnak lenni számomra nagyszerű, felemelő érzés, amit szívesen kiabálok ki a világnak. Ezért – valamint az elmúlt tíz esztendő megszámlálhatatlan emberi, művészi és szakmai pillanataiért egyaránt – mély tiszteletem fejezem ki Király Vajknak, Kaposvári Gábornak és Kecskeméti Sándornak, valamint a Forte Music Kft. egykori és jelenlegi gárdájának... és tiszta szívből azt kívánom nekik, hogy ebben a szellemben teljen a következő és az azt követő akárhány tíz esztendejük is.

Persze a dolgok ebben az olvasatban akár negédesnek is tűnhetnének, s ráadásul a lényeg még rejtve is maradna. Ám erre vagyok itt én – a tollforgató – aki most majd felfedi a történések velejét, azok fontos előzményeit is az olvasó elé tárva... Az itt látható gitárt ugyanis ki kellett gondolni, meg kellett tervezni, amelyekben Kaposvári Gábor jeleskedett. S ha a kedves olvasó úgy gondolja, hogy ezek nem könnyű feladatok, akkor bizony nem téved. (A forma, a nyakkarakter, a kidolgozás és a kidolgozottság, a színek, a mechanikai és elektronikai felszerelés és felszereltség, stb...) Csakúgy, mint a következő lépések esetében, amikor is a megtervezett gitár kivitelezését, legyártását kellett érvényre juttatni jelen korunk legnagyobb gitárgyártó óriáscégének fogaskerekein át, a végső megvalósulásig, amiben pedig Király Vajk érdemei megkérdőjelezhetetlenek. A lényeg végeredményben mégis az – ha poénosan, de frappánsan akarok fogalmazni  (márpedig akarok) – hogy a távol-keleti testben magyar szellem és lélek lakozik. Ez szerintem óriási Királyság! (ugye érted Vajk?!)

Nyilván mindez az előzményhalmaz mit sem ér, ha a végeredmény nem hozza az elvárt szintet... vagyis a gitár nem elég szép, nem elég jó. Persze, ezek csak amolyan hangulatfokozó előjátékok, mivel az elmúlt évtizedben nem nagyon emlékszem olyan Cort gitárra, ami ne lett volna elég szép és elég jó, vagy ár/szolgáltatásban, vagy abszolút értelemben. Mitől is lenne ez fordítva egy egyedileg, különös gonddal és odafigyeléssel tervezett, 10. születésnapi évfordulóra készített gitár esetében? Semmitől.

Cort Anniversion (G-HU10-AVD)

A gitár szép. Sőt kifinomultan szép. Amikor először kézbe vettem és megforgattam, nem is tudtam eldönteni, hogy elölről, vagy hátulnézetből tetszik-e jobban. Kecses lekerekített mocsári kőris test, áttetsző mély bordós-barnás áranyalatban, amit a hivatalos megfogalmazás Antique Violin Dark-nak nevez. Kiváló érintésű 22 érintős, csavarozott, madárszemes juhar nyak és fogólap. A nyak test összeillesztésnél a test elvékonyodik és lekerekített, ahogy a nagykönyvben az meg van írva. Szinte térhatású – mélységet éreztető – magasfényű lakkozás a testen és a nyakon, valamint a fogólapon egyaránt, amihez nagyon illik a krómozott hardver és a szintén krómozott hangszedőfedél is. Sokáig tudtam nézegetni és simán csak gyönyörködni benne.

Aztán akusztikusan próbálgattam a gitárt – néha letéve, majd újra kézbe véve – néhány órán át, s a végső konklúzió egyértelműen az, hogy a játékkomfortérzet beleköthetetlen. A kiváló alapanyagok és mechanikai alkatrészek miatt a hangkitartása és az akusztikus megszólalása is kiváló eredménnyel járt. S ha már a mechanikus alkatrészeknél tartunk, akkor meg kell jegyezzem, hogy a Cort hangolókulcsok satuzhatók, (Staggered Height Locking tuners) ami nagyban megkönnyíti a húrcserét és keményen őrzi a hangolást. A húrláb pedig egy Z szériás BABICZ FCH 2 Strat Tremolo, ami pedig egy kicsit fogalom is... nem véletlenül.

Az elektronikai egység szíve egy EMG-H4-C hangszedő a hídnál, és egy EMG-H4A-C a nyaknál, amelyhez 5 állású hangszedőváltót álmodott meg Gábor, az alábbi kiosztásban:
1. Bridge Humbucker
2. S-S „Telecaster” kapcsolás (két H szélső single coil módra felezve)
3. H-H Mindkét Humbucker

4. Neck Single (nyaki Humbucker single coil módra felezve)
5. Neck Humbucker

A hangszeren egyetlen CLUTCH™ hangerő potméter található, amelynek sajátossága, hogy mechanikusan szakaszolható markereket tudunk „programozni” a segítségével, ezáltal egyetlen mozdulattal pl. kíséret és szóló hangerők közötti távolságot memorizáltathatunk vele. Mindezt villámgyorsan tudjuk törölni és egy újabb távolságot újból elmenteni... amelynek a hasznosságát nem tudom eléggé kihangsúlyozni, mert aki az életben csak egyszer is volt már gyakorló zenekari gitáros, az pontosan tudja, hogy ez a funkció szinte egyet jelent a mindennel... annak is csúcsával. Itt mindenképp szeretném megjegyezni, hogy ez a technológia szintén hazai fejlesztés és két éve a Budapest Music Expo különdíját is elnyerte. Illetve az is fontos tudnivaló, hogy gyári gitárban most először vált kaphatóvá, korábban csak alkatrészként volt megvásárolható. Végül, de nem utolsó sorban – és a trendiség jegyében – találunk még egy Kill-button = hangkioltó gombot is, amelynek segítségével – a mostanában nagyon menő – szaggatott riffelések és ritmizálások világában mélyülhetünk el.

Cort Anniversion (G-HU10-AVD)

Szárazon leírva ezt nyújtja a Cort Anniversion (G-HU10-AVD) 189.900Ft-os áron. Mondjuk ez már így, felsorolás szinten is csillagos ötös, azonban volna itt mégy egy „apróság”... nevezetesen, hogy ebből a hangszerből mindösszesen 10 darabot készítenek. Illetve a prototípussal együtt tizenegyet, de megvásárolni csak tízet lehetséges. Nos ezek voltak az objektív adatok...

Természetesen én ragaszkodom ahhoz, hogy néhány szubjektív észrevételemet is megosszam az olvasókkal. Ez a hangszer alapvetően úgy is felfogható – természetesen csak ha most képesek vagyunk eltekinteni az eszmei tartalomtól – mint egy gondosan kiválasztott alapanyagokból készített széria gitár, amit brutálisan felturbóztak azokkal cuccokkal, amikkel manapság egy gitárt alaposan fel lehet tuningolni. Vagyis a legtöbben, a legtöbbször ezeket a cuccokat szokták a hangszereikbe belerakatni, éveken át keresgélve, jó drága pénzért. Itt erre nincs szükség, mert jelentős „játszóteret” (Gábor úgy fogalmazott, hogy „mint egy multi kormány”) biztosít a hangszer helyből.

A megszólaló hang megítélése is a szubjektív tartományba esik, azonban úgy gondolom, hogy mégis megítélhető és viszonylag egyszerűen le is lehet írni. Mind az öt hangszedőállás tökéletes karakter hangokat hoz, amelyekből a híd és a nyaki Humbucker hangok egyértelműen a legvastagabb drive és high gain hangzások szerelmeseit fogják elkápráztatni, míg a közbeeső három hangszedőállás elegendő teret enged a crunch és clean hangzások alkalmazására.

A legjobb tesztkérés mindig az, hogy vajon az adott gitárt – ha csak egy gitárom lehetne az életemben – elfogadnám-e egyetlennek...? S erre a válaszom egyértelműen az, hogy a legnagyobb örömmel.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ez a hangszer 2016. október 7-9. ki lesz állítva a Budapest Music Expo 'G' csarnokában a Forte Music Hangszer-Nagyker standján. Érdemes most megnézni és kipróbálni, mert az a 10 darab szerintem igen hamar el fog tűnni majd a hazai gitáros szakmában az érdeklődők szeme elől.

Hajrá!
Andrásik Remo

A termékről - annak limitáltsága okán - üzletünkben vagy e-mailen tudsz érdeklődni. 

További Cort elektromos gitár árak

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása