Boss Dual Cube LX teszt

2022. október 27.

A Roland Cube széria igen népszerű már jó néhány éve, legyen szó a gitár- vagy basszusgitár erősítőiről. Az erősítőcsalád idén újabb taggal bővült, ugyanis a Boss piacra dobta a Dual Cube LX erősítőt. Ez a korábbi Roland Micro Cube-nál jóval erőteljesebb, és sokkal több szolgáltatással rendelkezik, ugyanakkor méretben nem sokkal nagyobb.

 Boss DUAL CUBE LX gitárkombó

Szolgáltatások

A Boss Dual Cube LX egy nagyon kompakt kis erősítő, mely méretét meghazudtoló hangerővel rendelkezik. Súlyát tekintve alig több mint 3 kg, tehát nagyon könnyedén szállítható, szinte bármilyen kispolcra, vagy asztalra elhelyezhető. Kezelőfelülete hasonló a Roland Cube szériájánál megszokott panelhez, de korántsem ugyanolyan. Nézzük is meg részletesebben, mit nyújthat számunkra ez a kis doboz!

Már a bemenete is különleges, hiszen nem egy, hanem két darab jack aljzattal rendelkezik, ugyanis ez a kis kombó egy sztereó eszköz. Két 4”-os hangszóróval van felszerelve, mely valós sztereó megszólalásra képes. Saját effektjei közül néhány ki is használja ezt a képességet, ha saját modellezős multieffekttel szeretnénk használni sztereóban, akkor ez a bemenet lehetőséget nyújt arra is. Ekkor az erősítő típusnál a Stereo In verziót kell kiválasztanunk.

A Boss Dual Cube LX hét darab erősítőmodellel rendelkezik, melyek közül az egyik egy akusztikus gitár szimuláció, a többi hat pedig rendre a JC-120-as, tiszta hangtól az egyre crunchosabb verziókon át a high-gain torzításig ad különböző megoldásokat. Ezen a hét modellen és a Stereo In verzión kívül található egy Mic állás, mely értelemszerűen a mikrofon csatlakoztatás esetén kiválasztandó.

A panelen tovább haladva egy klasszikus erősítő kezelőfelületet láthatunk, melyen található a Gain potméter, az adott csatorna hangereje és egy háromsávos EQ. Ezekkel pofon egyszerűen kikeverhető a kívánt hangszín a kiválasztott erősítőmodellen belül.

A következő potméterrel egy választott effektet állíthatunk be. Az erősítő öt különböző effekttel rendelkezik, melyek közül egy időben egy használható. Ezek az effektek a következők: Chorus, Flanger, Phaser, Tremolo, Heavy Octave. Ez a potméter szegmensekre van osztva, melyen a feliratok jól mutatják, hogy melyik állásban melyik effekt él. Az egy effektre vonatkozó szegmensen belül az effekt intenzitása növelhető, illetve csökkenthető. Szélső minimumállásban nincsen egy effekt sem bekapcsolva.

A következő, hasonló módon szegmensekre osztott potméter a téreffektekért felelős, ennek segítségével választhatunk Delay és Reverb közül, valamint egy harmadik választási lehetőségként egy spring reverb-jellegű zengetést kínál fel az eszköz. Ehhez a szekcióhoz tartozik egy Tap gomb, melynek segítségével a Delay idejét könnyedén beállíthatjuk (gyakorlatilag tap tempo kapcsolóként funkcionál).

Az erősítőt beépített looperrel is felszerelték, azonban ennek használatához egy külső lábkapcsoló szükséges, mely nem tartozéka az erősítőnek. A looper állapotáról egy három LED-ből álló kis indikátor panel ad információt, hogy éppen mi is történik: felvétel, lejátszás, vagy új sáv felvétele (rec, play, dub).

Természetesen az erősítő programozható, erősítőmodellenként három preset menthető el, melyeket a Memory gomb segítségével hívhatunk elő.

A looper panelje alatt található egy fejhallgató kimenet, mely valójában egy headset bemenet is egyben. A headset mikrofonjához tartozik egy Mic Vol hangerő potméter, melynek segítségével könnyen a gitár kimeneti jeléhez tudjuk alakítani mikrofonunk hangerejét. Ha ez az aljzat használva van, akkor a hangszórók automatikusan némításra kerülnek.

Szintén opcionálisan megvásárolható egy speciális Bluetooth (BT-DUAL) adapter, mely segítségével az erősítő könnyen kommunikálhat akár egy mobil eszközzel is, melyen szerkesztő applikáció (Dual Cube LX Editor) segítségével a szolgáltatásokhoz (erősítőmodellekhez, effektekhez) még mélyebben hozzá lehet nyúlni, ily módon olyan paraméterek érhetők el, melyekhez csak így vezet út.

A Boss Dual Cube LX hátsó oldalán található a lábkapcsoló bement, sztereó vonalkimenet, illetve egy USB port, és egy különleges i-Cube Link/Aux In be- és kimenet. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy egy külső eszközről zenéket, zenei alapokat játszunk le az erősítőn, ami ugye nem nagy újdonság, azonban ezen túl, ha a hozzá tartozó Loopback kapcsolót bekapcsoljuk, akkor az erősítő képes a gitárjelünket visszaküldeni az eszközre. Ilyen módon egy oda-vissza kommunikációt biztosít a külső eszköz és az erősítő között. Így nagyon könnyedén készíthetünk felvételeket, skicceket, demókat adott zenei alapra akár egy mobil eszköz segítségével is.

 Boss DUAL CUBE LX gitárkombó

Hangminőség

A Boss Dual Cube LX-et először bekapcsolva bevallom kissé bajban voltam, mert ide-oda tekergettem, állítgattam, de nem igazán tudtam kiírtani belőle azt a tipikus kis kombókra jellemző dobozhangot, mely nem igazán a kedvencem. A kis jószágot a földre helyezve azonban megoldódott ez a probléma, rögtön megjött a hangjába a „dög”. Ég és föld volt a különbség megemelve, egy polcon használva, illetve egy szőnyegezett padlón elhelyezve. Ezt fontosnak tartom itt az elején megemlíteni, ugyanis a hasonló mini erősítők pusztán a fizikai méretei által behozhatatlan hátrányból indulnak nagyobb testvéreikkel szemben, de ez valamelyest javítható, orvosolható a megfelelő elhelyezéssel. Sarok közelébe, vagy padlóra, magyarán olyan helyre való elhelyezéssel, mely jobban reflektálja a mélyebb frekvenciákat, nagyban javítható a „kisdoboz-szindróma”.

Ilyen módon egy teljesen egészséges, méretét meghazudtoló kombó soundot ad a Boss Dual Cube LX is. A hangerővel egyáltalán nincsen probléma sem megemelve, sem pedig a földön használva, bőven tudja azt (még többet is), amire egy szobában szükség lehet. Az erősítőmodellek közül nekem a tisztább verziók tetszettek a legjobban. Szép, természetes, a játékmódra megfelelően reszponzív hanggal, illetve érzetbeli tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal kiválóan alkalmas szobai pedál-platform erősítőként használva is. A high-gain erősítőmodellek nagyon jól használhatók nem high-gain-t igénylő stílusokra is. Megfelelő gain és EQ beállításokkal ezek a csatornák tökéletesen alkalmasak a metaltól eltérő, klasszikusabb rock stílusokra is. Nem szabad hinni pusztán a feliratoknak, neveknek, csakis a fülünknek!

Az effektek teljesen jól használhatóak, a kategóriájának megfelelő minőségűek. Nem is csoda, hiszen ilyen téren a Boss név régóta garancia. A két hangszóró bár nagyon közel van egymáshoz, ezért akusztikusan nem annyira érvényesül a sztereóhatás, de mindenképpen gazdagabb, háromdimenziósabb, teltebb hanggal rendelkezik, mint egy egyhangszórós versenyző.

 Boss DUAL CUBE LX gitárkombó

Összefoglalás, ajánlás

A Boss Dual Cube LX egy ultra kompakt sztereó gitárerősítő, mely a méretét meghazudtoló hanggal rendelkezik, szobában történő gyakorlásra bőven elegendő. A livestream-et támogató funkciói által (i-Cube Link, Loopback) kiválóan alkalmas online oktatás lebonyolítására mindkét oldalon: ugyanúgy hasznos tanulóként, illetve oktatóként is. Kisebb, akusztikus jellegű, halkabb (dob nélküli) élőzenés megmozdulásokra is alkalmas lehet, mivel vonalban egy kész jelet továbbíthatunk a PA felé, és maga a kombó kontrolként szolgálhat a zenésznek. Mivel 8db AA-s elemmel akár nyolc órán át is képes működni, így akár egy halkabb, intimebb utcazenélésre is alkalmas lehet. Ha valaki egy nagyon kisméretű erősítőt keres a fent említett szituációk valamelyikére, akkor annak mindenképpen érdemes kipróbálnia Boss Dual Cube LX-et!

Technikai adatok

Két egyedi 4"-os hangszóró
10 W teljesítmény sztereóban (5 W x 2)
Nyolc újonnan kifejlesztett gitárerősítő típus plusz egy mikrofon előerősítő típus
Hét beépített effekt, mélyreható szerkesztési lehetőségekkel a DUAL CUBE LX Editor alkalmazáson keresztül
Sztereó bemenet
Erősítő-és effektbeállítások tárolása 27 memóriahelyre (3 memória az egyes erősítőtípusokhoz)
Tápellátás AC hálózati adapterrel (tartozék), vagy nyolc AA elemmel
Sztereó vonalkimenet mikrofonozott hangláda-szimulációval
Phones/Rec aljzat beépített fejhallgató-mikrofon támogatásával
USB audio közvetlen felvételkészítéshez és élő közvetítéshez
Control aljzat akár két külső lábkapcsoló csatlakoztatásához
i-CUBE LINK/AUX IN aljzat az audio-lejátszáshoz
Választható Loopback funkció az USB és i-CUBE Link/Aux In csatlakozókhoz
Beépített looper (opcionális lábkapcsoló szükséges, mely nem tartozék)
Csatlakozó az opcionális Bluetooth Audio MIDI kettős adapterhez (BT-DUAL, nem tartozék)
Méretek: 341 x 215 x 162mm
Súly: 3,3 kg

További szólógitár erősítőkért kattins ide, további Boss termékekért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása