Bemutatjuk a legnépszerűbb egzotikus hangterápiás hangszereket

2022. december 18.

Napjainkban egyre divatosabbak azok az ütőhangszerek, melyek a hangterápiás eszközök / hangszerek családjába sorolhatók. Ezek közé tartozik a handpan és a nyelvdob is.

Bár nem túl régóta ismeri a világ ezeket a hangszereket, mégis a hangjukat a legtöbben már hallották valahol. Ugyan a többség nem tudja milyen hangszert hallott, de a hangjuk annyira egyedi és megkapó, hogy aki egyszer hallja, biztosan megjegyzi.

A handpan elnevezés a Svájcban szabadalmazott Hang Drum stílusú hangszerek gyűjtőneve. Olyan dallamhangszerek, melyek acélból készülnek és megütéssel szólaltathatók meg. Jellegzetes, „UFO” alakjuk két acélból készült „teknő” forma összeillesztéséből alakult ki. A középen elhelyezkedő hangolt felület, az un. Ding, a hangszer központja. Ezt veszi körbe a többi, legalább hét, más hangolású felület és az alul található nyílás, az úgynevezett Gu. A handpanek az idiofon hangszerek családjába tartoznak, vagyis olyan hangszerek, melyek szilárd testük rezgése révén hoznak létre hangot.

Ma már számos gyártó készít ilyen hangszereket, a különbséget a felhasznált anyagok, a gyártási folyamatok, a hangterek kialakítása, valamint a hangolási módok közötti eltérések adják.

Sela Melody Handpan D Amara (440 Hz) - szürke

Hogy a handpan története érthető legyen, előbb szólnunk kell a már említett Hang Drum nevű hangszerről. A Hang Drum-ot 2001-ben, a Frankfurti Zenei Vásáron mutatta be a svájci Felix Rohner és Sabina Scharer, a PANArt cég alapítói. A „hang” jelentése svájci-német dialektusban „kéz”. Ezek a hangszerek egyedi készítésük és speciális kialakításuk miatt rendkívül drágák. A Hang készítői nem arra törekedtek, hogy gyakorlást igénylő, professzionális felkészültséget feltételező hangszert készítsenek, hanem arra, hogy a hangszeren történő játék felszabadulást és azonnali zenei élményt nyújtson a használójának. A hangszer megszólalása különböző egzotikus hangszerek hangját idézi, mint például az indiai ghatam, az indonéz gamelán együttesek hangszerei, a gong vagy a harangok. Mivel a svájci tervezők cége, a PANArt levédette a Hang nevet, így más gyártóknak más néven kellett piacra dobniuk hasonló hangszereiket.

A handpan elnevezés először 2007-ben bukkant fel az interneten. Ezen a néven mutattak be egy új hangszert, a Hang Drum saját fejlesztésű alternatíváját. Az elnevezés elkezdett bekerülni a köztudatba, egyre több fórumon volt olvasható, és egyre több cég dobott piacra handpan néven hasonló felépítésű hangszert. A PANArt több szabadalmi pert is indított, de mivel az eszköz fizikai formáját nem védte szabadalom, ezek a perek sikertelenek voltak, és így a különböző fejlesztésű handpanek és maga a név is meglehetősen gyorsan elterjedt világszerte.  

Sela Harmony Handpan D Kurd (440 Hz) - arany

Manapság több, mint 400 handpan gyártó ismert – számos handpan található pl. a Meinl Sonic Energy sorozatában – akik különböző anyagokból, különböző gyártási technológiákkal készítik a hangszert. A handpanek ára 800 dollártól indul, és a 6 000 dollárt is elérheti néhány professzionális modell esetében. Hang Drumok is kaphatók, főleg a használt piacon, ezek ára 5 000 dollártól 15 000 dollárig is terjedhet.

Nelvdobok

Meinl STD1VB Sonic Energy Nyelvdob, A-moll

Azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen drága hangszert vásároljanak, szerencsére vannak más, kevésbé költséges alternatívák is. Kaphatóak az úgynevezett RAV dobok, valamint Tongue Drumok, vagyis nyelvdobok. A nyelvdobok gyökerei régi időkre nyúlnak vissza, de a hangszer a mai formájában újnak számít. A manapság kapható UFO formájú acél eszközön körben több nyelv van kialakítva, amelyek megütésre rezegni kezdenek, így hozzuk létre a handpanre hajazó kellemes hangot.

A RAV dobok tulajdonképpen nagyméretű acél nyelvdobok, amelyek külsőre, hangzásra és játékmódra nagyon hasonlóak a handpanhez, de mivel más a készítési eljárásuk, ezért mélyebb a hangjuk, kicsit halkabbak és kevésbé perkusszívak, mint a handpanek. Tekinthetjük őket a handpan és a nyelvdob kombinációjának is, és az áruk valahol a handpan és a kisebb acél nyelvdobok között van.

Nino Percussion NINO980R mini nyelvdob, verővel

A legkedvezőbb árfekvésű kisebb acél nyelvdobok készítési eljárása ugyanaz, mint a RAV doboké, de mivel lényegesen kisebbek a RAV doboknál és a handpaneknél, a hangjuk is halkabb, cserébe viszont az áruk is jóval elérhetőbb. A nyelvdobokon nemcsak kézzel, hanem speciális verővel is lehet játszani, amit a gyártó mellékel a hangszerhez.

A handpanek, nyelvdobok kellemes hangja nemcsak a fülnek okoz zenei élményt. A hangrezgések gyógyító, fájdalomcsillapító, nyugtató hatását ősidők óta alkalmazzák. Terápiás szeánszokon manapság alapfelszerelésnek számít a gong, a hangtál és persze a handpan is. A handpan és társai olyan harmonikus rezgéseket bocsátanak ki magukból, melyek segítik a test természetes, egészséges működését.

Nem véletlen, hogy úgy tervezték ezeket a hangszereket, hogy ne kelljen professzionális muzsikusnak lenni ahhoz, hogy örömet szerezzen rajtuk a játék. A hangolt pontok megszólaltatásának megtanulásával bárki zenei élményt tud szerezni-nyújtani előképzettség nélkül. Ellazuláshoz, meditációhoz adhat adekvát zenei kíséretet, hiszen nincs rossz hang, nem lehet hamisan játszani. Azonban a magas szintű játékhoz itt is kell a gyakorlás és a képzés, mint minden más hangszeren.

További nyelvdobokért, handpanekért kattints ide, további ütős hangszerekért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása