A Peavey bemutatta megújult VYPYR X erősítőit

2021. december 9.

Az sorozat minden erősítőjébe olyan sok erősítőmodellt és effektet építettek be, hogy a Peavey szerint, ha ezeket egyenként szeretnénk megvenni, az több mint 50 000 dollár lenne.

A cikk a Zenész Magazinban jelent meg

Peavey most először jelentett be fontosabb frissítést a 2008-ban megjelent VYPYR modellező erősítő sorozatához. A cég elmondása szerint az erősítők mind megjelenésükben, mind működésük terén megújultak, tartalmazzák a népszerű TransTube analóg/digitális modellező technológiát és a legkisebb modell kivételével Bluetooth képességre is szert tettek.

Összesen 36 erősítő modell áll rendelkezésünkre, ebből 6 akusztikus, 6 pedig basszus modell. Kapunk még 10 hangszermodellt és 26 effektet, melyből ötöt tudunk egyidejűleg használni, és mindegyiket közvetlenül az erősítő vezérlőpaneljéről tudjuk kezelni. A hangszermodellek konkrétabban azt jelentik, hogy gitárunkat akár basszusgitárként vagy akusztikus gitárként is tudjuk használni. Az új Peavey VYPYR X erősítők háromféle kiépítésben készülnek: VYPYR X1, VYPYR X2 és VYPYR X3.

Peavey VYPYR X1

Peavey VYPYR X1 modellezős gitárkombó

A sorozat legkisebb modellje 20 W RMS teljesítményű és 1 x 8”-os egyedi tervezésű hangszóróval szerelték fel. Ez az erősítő is rendelkezik a Peavey analóg torzítást előállító TransTube technológiájával. Ez az analóg torzítás nemcsak jobban szól, mint a digitális, de nem veszi igénybe az erősítő processzor teljesítményét, az teljes egészében az effektek rendelkezésére áll. Számos modellező erősítő egyszerűen nem szól át a zenekaron élőben, mert a digitális torzítás ezt nem teszi lehetővé. A TransTube technológiát úgy tervezték, hogy valódi csöves torzítást emuláljon, és így színpadi körülmények között is tökéletesen illeszkedik a mixbe. 

Számos modellező erősítő létezik, ami sok effektet és erősítőmodellt kínál, azonban a legtöbb nem kezelhető teljes mértékben külső szoftver nélkül. A VYPYR X erősítők óriási előnye, hogy az erősítő bármely paraméterét közvetlenül az erősítőről, vagy a looper esetében lábkapcsolóval kezelhetjük.

VYPYR X1 egyedi tervezésű, részben nyitott hátoldalú ládával rendelkezik, súlya mindössze 9,2 kg, vagyis nagyon könnyen szállítható. Ez a változat is összesen 36 erősítő modellt kínál, és 16 memóriahelyre menthetjük el saját presetjeinket és egy 3 sávos EQ-val finomhangolhatjuk hangzásunkat. A Peavey VYPYR X1 az USB 3.0-ás kimenetnek köszönhetően audió interfészként is használható. Sokoldalú delay és zengető, valamint további 12 különböző effekt (kórus, wah, kompresszor flanger, octaver, tremoló, rotary speaker stb.) és két hangszermodell áll rendelkezésünkre, de a fedélzeti looperről sem kell lemondanunk, vagyis valóban kivételesen sok effektet kapunk a Peavey új VYPYR X1 kombójával.

Peavey VYPYR X1 modellezős gitárkombó

Peavey VYPYR X2

A sorban következő, középső kombó már 40 W teljesítményű, ami egy egyedi tervezésű 12 inches hangszórón keresztül szólal meg, és ahogy mindegyik változatban, itt is jelen van a TransTube technológián alapuló torzító. Ez a kombó is részben nyitott hátlappal készül, a súlya még mindig barátságosnak mondható, azaz 12 kg.

Peavey VYPYR X2 modellezős gitárkombó

Ezzel a változattal is 36 erősítő modellt kapunk, de az effektek száma már 26, és 10 hangszer modellt – akusztikus gitár, 12 húros gitár, bariton gitár, basszusgitár stb. – is kapunk. Természetesen itt is rendelkezésünkre áll az USB port, ha audió interfészként kívánjuk az erősítőt használni. További plusz szolgáltatás a Bluetooth képesség, ami a Peavey iOS eszközökön futó VYPYR Control alkalmazásával lehetővé teszi az erősítő távolról történő kezelését, valamint kábel nélkül küldhetünk kísérő sávokat az erősítőre gyakorláshoz, amit a 3,5 mm-es jack fejhallgató kimenet is segít.

Peavey VYPYR X3

Peavey VYPYR X3 modellezős gitárkombó

A sorozat legnagyobb modellje a 100 wattos VYPYR X3, amiben szintén egy egyedi tervezésű 12 inches hangszóró dolgozik. Effektek és modellezés és szempontjából ez a nagyobb teljesítményű kombó is ugyanazt nyújtja, mint a 40 W-os változat, vagyis 26 effektet10 hangszermodellt és 36 erősítőmodellt kapunk. Ez az erősítő is Bluetooth-szal felszerelt, és USB kimentének köszönhetően audio interfészként is használható. A vezérlőpanelen a tájékozódást egy LED kijelző segíti, ezért ennek az erősítőnek a kezelőfelülete letisztultabb benyomást kelt.

Peavey VYPYR X3 modellezős gitárkombó

A láda kialakítása itt is részben nyitott hátoldalú, a 100 W-os teljesítményhez képest a kombó 15,6 kg-os súlya csekélynek mondható. 

Az árak, ahogy hivatalossá válnak, felkerülnek a weboldalunkra. Addigis: további Peavey erősítőkhöz kattints

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása