A Cort bejelentette GB-Modern basszus sorozatát

2022. szeptember 15.

A Cort ismét bővítette basszusgitár kínálatát, méghozzá a GB-Modern 4 és GB-Modern 5 modellekkel. A gyártó a gitárokat így jellemezte: „az időtlen dizájn és a modern összetevők ötvözete”.

Cort GB-MODERN 4-OPVN with case 4-húros basszusgitár

Cort GB-Modern 4 OPVN

A Cort GB-Modern 4 és GB-Modern 5 gitárok tudása és minősége messze túlmutat azon, amit az árcédulájuk sugall. Ilyen specifikációjú basszus, ilyen áron nem nagyon létezik. Ezeket a hangszereket a legigényesebb, modern basszerosok elvárásainak figyelembevételével tervezték, ezt leginkább talán a Nordstrand pickupok és a MarkBass elektronika jelenléte jelzi.

 Cort GB-MODERN 4-OPVN with case 4-húros basszusgitár

Cort GB-Modern 4 OPVN

Egy gitár súlya komoly hatással van a játékkényelemre, és ez különösen igaz a nagyobb testű basszusgitárokra. Sok gyártó a súly problémát úgy próbálja megoldani, hogy a test bizonyos részeiből „lefarag”. A GB-Modern esetében a súlycsökkentést okos tervezéssel, a gitár fizikai méreteinek csökkentése nélkül oldották meg. A test „magját” puha juhar adja, amire pehelykönnyű paulownia (császárfa, Kelet-Ázsiában és Amerika északkeleti részén honos keményfa) „szárnyak” kerültek. A hátoldalt fehér kőrisfa borítja míg a top anyaga gyönyörű mintázatú csomós nyárfa. A top és test közé még egy vékony diófa réteg is került. Ez a kombináció nemcsak esztétikai szempontból meggyőző, hanem a gitár hangjára is jótékony hatással van.

Cort GB-MODERN 4-OPCG with case 4-húros basszusgitár

Cort GB-Modern 4 OPCG

A csavarozott nyak és a fogólap anyaga is hőkezelt juharfa, az oxigénszegény környezetben magas hőmérsékleten végzett eljárás nyomán a fa arany-barnás színt kap és stabilabbá, ellenállóbá válik. A 15,75”-os rádiuszú fogólap 22 érintőnek biztosít helyet, a vékony téglalap alakú pozíciójelölő berakások mellett a fogólap oldalán elhelyezett, sötétben fluoreszkáló pontok is segítik a gitárost.

A GB-Modern modelleket egy pár Nordstrand Big Single pickuppal szerelték fel, amelyek jelentősen eltérnek egy átlagos single-coil hangszedőtől. A „szappantartó” tokban elhelyezett nagyméretű mágnessel és csévetesttel rendelkező pickup erőteljes és agresszív single-coil hangzást eredményez, kövér mélyekkel, valamint nagy tisztaságú közepekkel és magasakkal.

Cort GB-Modern 5 OPVN

Cort GB-Modern 5 OPVN

A világszínvonalú erősítőiről ismert MarkBass® által készített MB Instrument Pre előerősítővel még egy lépéssel tovább mehetünk. Könnyedén finomhangolhatjuk hangzásunkat: emelhetünk/vághatunk a háromsávos EQ-val, rendelkezésünkre áll még a két hangszedő hangerő potija, és hangszín gombon elhelyezett aktív/passzív módot váltó push-pull kapcsoló. Fontos megemlíteni, hogy aktív módban az EQ potikat egyenes állásba állítva (ezt a gombokon található bevágás segíti) már szép kerek kész basszushangot kapunk. Passzív módra váltva, nem érezhető hangerőcsökkenés, ami szintén nagy előnye ennek a rendszernek. Az elektronika 9 vagy 18 Volttal működtethető és alacsony fogyasztású.

Cort GB-MODERN 5-OPCG with case 5-húros basszusgitár

Cort GB-Modern 5 OPCG

A gitár súlycsökkentésében komoly szerepet játszanak az alumínium szerelvények, jelesül a Babicz® FCH4 húrláb, ami a hangolás stabilitása mellett a hangkitartást is növeli, valamint az átlagosnál 30%-kal könnyebb Hipshot® Ultralite hangolókulcsok. És még egy apró figyelmesség, a gitáros játéktechnikájának megfelelő nyakív beállítását a nyakillesztésnél elhelyezett nyakpálca állító kerék nagyban megkönnyíti.

https://www.hangszeraruhaz.hu/cort-gb-modern-5-opcg-with-case-5-huros-basszusgitar/P45116

Cort GB-Modern 5 OPCG

A Cort GB-Modern 4 és GB-Modern 5 basszusok kétféle – Open Pore Vintage Natural (OPVN) és Open Pore Charcoal Gray (OPCG) – színben kaphatók. Az Open Pore kifejezés a nyitott pórusú lakkozásra utal, ami nyilván a test rezonanciájába is beleszól valamelyest.

Összességében a Cort új GB-Modern basszusai minden szempontból prémium szintű hangszereknek számítanak, melyek bármely professzionális basszusgitáros igényeit kielégíthetik, és teszik mindezt elfogadható áron.

További Cort basszusgitárokért kattints ide, további Cort GB-Modern gitárokért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása