Yamaha A.R.E. (Acoustic Resonance Enhancement) kezelt gitárok

2015. augusztus 29.

Ha játszottál már régi, jól bejátszott, jól karban tartott, fából készült, minőségi hangszeren (például hegedűn, akusztikus gitáron vagy akár elektromos gitáron), akkor biztosan érezted azt, hogy mennyivel jobban szólnak azok a hangszerek, mint az újak. Ennek a legtöbb esetben a faanyag „öregedése”, aktív használata során megváltozott struktúrája az oka. A hangszer készítéséhez felhasznált faanyag az évek és a használat során megváltozik, ez a hangkarakterre vetítve azt jelenti, hogy a kezdetben éles, kemény hangzás elkezd gömbölyödni, mélyülni, eléri azt az érett, meleg, hosszan rezonáló hangzást, ami a fülnek nagyon kellemes. Ez azt jelenti, hogy ha vásárolsz egy új hangszert, sokat játszol rajta, megfelelően ápolod és tárolod, akkor a használat során annak hangja is jobb, szebb, érettebb lesz. A Yamaha sokat kísérletezett azzal, hogy hogyan lehetne ezt a folyamatot felgyorsítani, hogy már az új hangszereket is olyan faanyagból építhessék, amelyek eleve rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. A megoldás végül a környezetbarát A.R.E. környezetbarát technológia lett.

Az A.R.E. "faöregítő" technológia során a faanyagot folyamatosan változó, kontrollált körülményeknek (hőmérséklet, nyomás, páratartalom) teszik ki, szimulálva a több év alatt lezajló folyamatokat. Azt, hogy mennyire tökéletesre sikerült a technológia, a következő videó, amelyben egy kezeletlen faanyag hangját hasonlítják A.R.E.-kezelt anyaggal, igen jól szemlélteti.




Ez tulajdonképpen az A.R.E. gép. A kép a Yamaha kínai gitárgyárában készült, amelyen a Mezzoforte, mint a két legnagyobb hazai Yamaha partner egyike gyárlátogatás során részt vett.

Jelenleg a prémium basszusgitárokat, illetve az A.R.E.-jelölésű akusztikus gitárok fedlapját (a rezonancia, hangkarakter szempontjából ez a legfontosabb) kezeli A.R.E. technológiával.

Yamaha A.R.E. fémhúros akusztikus gitárok

Yamaha A.R.E. nylonhúros klasszikus gitárok

Yamaha A.R.E. basszusgitárok

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása