Yamaha Genos2 az új arranger workstation csúcsmodell

2023. december 18.

Nagyjából hat éve jelent meg az eredeti Yamaha Genos modell, ami azonnal az egyik favorit lett az kísérőautomatikás munkaállomás hangszerek között.

2019-ben jött ki a Version 2.0 szoftver változat a hangszerre, ami alaposan kibővítette a lehetőségeket. Már jó ideje lehetett tudni, hogy lesz egy teljesen új Genos hangszer, így biztos nagyon sokan várták az új hangszer bejelentését, ami most november 15-én meg is történt.

Az új Genos2 egyrészt nagyon sokban hasonlít az előző modellre, hiszen ami jó volt és amit sokan szerettek, azt minek megváltoztatni. Ráadásul a leendő potenciális felhasználók között bizonyára nem kevés olyan lesz, aki a meglévő eredeti Genos hangszerét cseréli le az új modellre és ilyenkor jó, ha valaki azonnal otthon érezheti magát az új hangszeren, meglévő anyagjait, beállításait könnyen át tudja hozni arra.

Yamaha Genos2 kísérő-automatikás szintetizátor

 Külsőre a Genos2 nagyon hasonlít az eredeti modellre, szinte teljesen ugyanaz a méret, a súly és a kezelőszervek elrendezése is majdnem ugyanaz. De itt is találhatunk több fontos új tulajdonságot. Az első a kijelző. Bár a méret és a felbontás maradt (800x480 9 inch TFT), de meg lett döntve további öt fokkal, kapott egy visszaverődést gátló bevonatot és a fényereje és színélénksége is nagyobb lett. Így a fő kontroll felület sokkal olvashatóbb és kezelhetőbb bármilyen világítási viszonyok között is. A másik kijelző felület, a kontroll csúszkák és tekerők felett elhelyezkedő csík is jobban meg lett döntve, valamint változtathatjuk, hogy fekete alapon fehérrel jelenjenek meg a karakterek vagy fordítva. Az összes színesen világító kezelő gombnak a fényerejét is tudjuk változtatni, ami szintén nagyon fontos változó környezetekben. A kilenc kontroll fader narancssárgán világító kijelzést kapott így sokkal jobban ellenőrizhető a hangerők vagy más paraméterek értéke. Ráadásul az orgona hangszín beállítások esetében ez a kijelzés megfordul (felülről lefelé) így a drawbar-ok kihúzása is nagyon jól követhető.

Yamaha Genos2 kísérő-automatikás szintetizátor

Lehetőség van a fadereket úgynevezett catch módban használni, ilyenkor addig nem állítunk paramétert, amíg nem érünk el a beprogramozott értékhez, ez szintén nagyon jól követhető a LED kijelzőkön. A hat kontroll tekerő is változott. Ezek most már végtelenített encoder tekerők, amik körül szintén narancssárga LED kijelzést találunk, így rögtön látjuk az állapotukat és rögtön abból a pozícióból tudunk paramétert változtatni. A tekerők a pozíciók között finoman kattannak, így érzésre is jobb állítani ezeket. Kilenc szabadon programozható gombot találunk a hangszeren, ebből hat a fő kijelzőtől jobbra, a megszokott helyen és három a kezelőfelület baloldalán (itt az eredeti hangszeren csak egy volt, rotary speaker felirattal. Ezek a programozható gombok most világítva jelzik a kiválasztott állapotukat. Ezekkel a gombokkal vissza lehet hozni olyan, a Tyros modellekben még meglévő funkció gombokat, amik a Genos hangszeren már nem voltak elérhetőek. A Genos2 egy méretben, 76 billentyűs változatban létezik, a billentyűzet orgona (FSX) típusú és aftertouch tulajdonsággal is rendelkezik. Az eredeti Genos hangszerhez létező kiegészítők, mint állvány, tok vagy hangszórórendszer az új modellel is kompatibilisek.

Yamaha Genos2 kísérő-automatikás szintetizátor

Minden szintetizátorban az egyik leglényegesebb tulajdonság a hangzás. A Genos2 esetében erre biztos nem lehet panasz, az elődhöz képest egyrészt lényegesen több hangszínt kapunk, immár közel kétezer, pontosan 1990 közül választhatunk, új dob készleteket és új szintézis formát is kapott a hangszer. Az AWM Stereo Sampling és AEM technológiák mellett most már az FM szintézis lehetősége is integrálva lett. A hangszer polifónia foka is megnőtt, az elődnél ez összesen 256 volt, a Genos2 esetében ez már 384. A hangszer teljesen új zengető algoritmust is kapott, ezek a Yamaha csoporthoz tartozó Steinberg szoftverekből ismert REVelation zengetőre épülnek. Ezzel a zengetővel az eredeti Genos hangszerből megmaradt minták is jobban szólnak, de a minták egy jelentős része új, sok szempontból továbbfejlesztett és kifejezőbben játszható. A zongorák közül több is teljesen új, így például a Yamaha CFX Grand mintakészlete vagy például egy gyönyörű filc mechanikás Felt Piano. Az elektromos zongoráknál nyilván nagy változást jelent az FM szintézis, hiszen a DX7 szintetizátor többek között erről volt híres. A Genos2 regisztrálása után egyébként ingyenesen letölthetünk egy komolyabb FM hangszín készletet is a hangszerhez, valamint egy olyan bankot, amiben az eredeti Genos és Tyros hangszerekből van válogatás, amik már nem kerültek be a kezdő gyári készletbe. Összesen 3 GB helyünk van új hangkészletek betöltésére.

https://www.hangszeraruhaz.hu/yamaha-genos2-kisero-automatikas-szintetizator/P49183

A hangszerrel kapott stílusok száma és minősége is jelentősen megnőtt. A Genos2 modell 800 stílussal rendelkezik, ezek mindegyikéhez 4 variáció és 4 OTS (One Touch Setting) tartozik. A stílusok közül 215 teljesen új, ezen kívül bele kerültek az SX900 új stílusai (ez már az eredeti Genos után jött ki), valamint 80 stílus a Yamaha CVP900 zongora családból. Szinte mindegyik régi stílus újra lett alkotva az új hangszínekkel és zengetővel. Az új dob hangzások eleve nagyon sokat jelentenek a stílusoknál, az új mintakészletek nagyon jó akusztikájú helyeken lettek felvéve nagy részletességgel. Az eredeti hangszerben Revo dob kategória volt, ez lett helyettesítve az Ambient kategóriával, amiben a sub menüben egy új gombbal módosíthatjuk az ambiance mértékét. A hangszerben könnyen megtalálhatjuk ismert dalok és előadók zenéinek kíséretét, jól csoportosítva korok és stílusok alapján. Újdonság a stílusoknál a Style Dynamics Controller, amivel a stílusok intenzitását változtathatjuk. Ez nemcsak hangerőt jelent, hanem leütés dinamikát minden kísérő hangszernél, tehát lágyabban vagy erőteljesebben szólalhatnak meg a dobok és más hangszerek is.

Yamaha Genos2 kísérő-automatikás szintetizátor

Újdonság a hangszerben a HDMI kimenet. Ezzel TV képernyőre vagy monitorra rakhatunk ki dalszöveget, de nagyban megjeleníthetünk bármilyen paraméter vagy oldal információt is. MIDI és audió egyaránt rögzíthető a hangszeren, előbbi sok sávos formában is. Audió esetében 44.1 kHz 16 bit felbontást használhatunk. A hangszer USB-n keresztül hangkártyaként is használható, ilyenkor 32 bit felbontás is elérhető. Wireless LAN vagy Bluetooth kapcsolat is létrehozható, így tablet vagy telefon is használható könnyen a hangszerrel. Több nagyon hasznos applikációt használhatunk, az egyik ilyen a MIDI Song to Style. Ezzel akármilyen sztenderd MIDI fájl formátumú hangszerelésből egyszerűen készíthetünk saját új stílust. Egy másik ismert és hasznos alkalmazás a Yamaha Reck’n’Share, amivel a saját játékunk audió részét rögzíthetjük kiváló minőségben a videó mellé és tölthetjük fel közösségi platformokra.

További digitális Zongora/Szintetizátorért kattints ide, további Yamaha Szintetizátorokért kattints ide

 

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása