TC Electronic Ampworx Combo Deluxe 65’ – egy legendás Fender erősítő előfok formában

2023. december 28.

A TC Electronic idén megjelentetett egy pedál sorozatot, Ampworx néven, melynek tagjai nagynevű erősítőgyártók ikonikus modelljeinek hangját hivatottak reprodukálni. A cég a sorozat tagjait két csoportba osztotta High-gain és Vintage series néven, értelemszerűen a jellegük szerint. Mindkét csoport három-három pedált tartalmaz, ezek pedig a következők:

High-gain:

  • Dual Wreck (Mesa/Boogie Dual Rectifier alapján)
  • Jims 800 (Marshall JCM 800 alapján)
  • V550 (Peavey 5150 alapján)

Vintage:

Jelen tesztünkben a Vintage széria Combo Deluxe 65’ nevű modelljét vettük jobban szemügyre.

TC Electronic Combo Deluxe 65

Áttekintés, szolgáltatások

A Combo Deluxe 65’ nem árul zsákbamacskát, ahogyan a neve is mutatja, ez pedál formátumú előfok a Fender Blackface Deluxe 65’ erősítőnek a hangját hivatott reprodukálni. Ez a kombó hatvan éve szerves része a könnyűzenei iparnak, minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy az egyik elsősszámú stúdióipari sztenderddé vált az évek során. Ez alatt a bő fél évszázad alatt számos világhírű művész használta előszeretettel és rengeteg legendás felvétel készült a segítségével, így nem csoda hogy manapság több gyártó is ezt az erősítőt veszi alapul, ha valamilyen előfokban gondolkozik (pl.: Universal Auido UAFX Dream 65’).

A pedál kasznija teljesen megegyezik a TC Electronic korábbi dupla lábkapcsolós design-jával (pl.: Ditto X2 looper), így a brand hű maradt saját tradíciójához. Maga a kezelőfelület pofon egyszerű, abszolút analóg-jellegű: Gain (bemeneti jel, torzítás mértéke) és Level (kimeneti, master hangerő) potméter mellett a klasszikus háromsávos EQ (magas, közép, mély) és a zengetőhöz tartozó Reverb potméter áll rendelkezésünkre a hangszín testreszabásához. Egészen pontosan a zengetőhöz tartozik egy Tone potméter is a pedál elején, melyről később részletesebben írunk. Be- és kimenetek terén sincsen túlbonyolítva a dolog: egy szimpla gitárbemenet és két kimenet tartozik a pedálhoz. Utóbbiak közül az egyik hangfalszimulált kimenet (DI / Cab Sim felirattal), tehát vonalban használva ez a megfelelő kimenet, viszont erősítő előtt vagy más egyéb külső ládaszimulációt használva a sima OUT feliratú kijárat a releváns. Praktikus szolgáltatás továbbá a fejhallgató kimenet, mely természetesen szintén ládalszimulációval rendelkezik. Így ezzel a pedállal közvetlenül megoldható a fejhallgatós, néma gyakorlás, vagy felvétel, mely nem minden hasonló előfoknál ilyen egyszerű.

A pedál két lábkapcsolóval rendelkezik, melyek közül az egyik dedikáltan a reverb ki- és bekapcsolásához tartozik, a másik pedig a csatornaválasztó kapcsoló, melynek segítségével két csatorna közül választhatunk. A LED által jelzett zöld a kvázi tiszta csatorna, mellyel enyhébb torzítás érhető el, a piros párja pedig a harapósabb, mely ugyanazon gain beállítás mellett is nagyobb torzítást produkál, mint az előbb említett zöld. A két csatorna paraméterezése ugyanazon potméterekkel zajlik, semmit sem kell külön elmenteni, csatornaváltáskor automatikusan megjegyzi a beállításokat. Arra érdemes figyelni, hogy váltáskor ugye a potméterek állása nem feltétlenül tükrözi az aktuális csatorna beállítását, ha éppen frissen állítgattuk a másikat. Ekkor egy potmétert megtekerve, azonnal az aktuális csatornára vonatkoztatva változtat az adott paraméteren, ezért előfordulhat ilyenkor nagyobb hangerő-, vagy hangszínugrás.

A csatornaválasztó kapcsoló bypass kapcsolóként is funkcionálhat. Ezt a szolgáltatást a két lábkapcsoló együttes megnyomásával érhetjük el, ugyanis így válthatunk a Dual és Bypass módok között. Bypass módban egyik állásban a pedál kikapcsol, másik állásban pedig a Dual módban legutóbb használt csatornát kapcsolja be.

TC Electronic Combo Deluxe 65Hangminőség

A pedált a DI / Cab Sim kimenetet használva, egy aktív ládán teszteltem, de természetesen valós gitárerősítő elé is köthető a ládaszimuláció nélküli kimenettel, mégis egy ilyen előfok esetében az előbb említett felhasználási verziót tartom életszerűbbnek. Az alábbi tapasztalatokat tehát ezek fényében szereztem.

Hangminőségét tekintve abszolút jól használható, hihető hangot produkál. Nem mondom, hogy nem találkoztam már élethűbb, inspirálóbb játékérzetű modellezős előfokkal, de ebben az árkategóriában nem tudok nagyon mást mellé állítani, így ár-érték arányban egyértelműen nyerő. Hozza a Deluxe-ra jellemző kristálytiszta hangot, ugyanakkor szép átmenet képezhető egészen a jellegzetese fenderes széles torzításig. A piros More Gain csatorna nagyon hasznos, és valóban ugyanazon beállítás mellett jobban meg van lökve az előfok.

A Bright kapcsoló mindkét állása jól használható, nem hoz létre irreális különbségeket. Az adott környezethez könnyen sötétebbre, vagy fényesebbre húzhatjuk a teljes hangképet egyetlen kapcsolással.

Az EQ potméterek eléggé extrém szélsőértékek között dolgoznak, így a legmeglepőbb akusztikai környezetben is hatékonyak tudnak lenni.

A zengető az eredeti erősítőre jellemző, hiteles spring reverb hangot hozza, melynek potmétere az első pár beosztásnál alig észlelhető változást eredményez, hetes, nyolcas állás fölött pedig már életszerűtlen zengetésbe tolja a dolgot. Ilyen módon ez a potméter (számomra legalábbis) egy szűk tartományban használható, de ott viszont jól teszi a dolgát, nem volt különösebb hiányérzetem a reálisan használható spektrum szűkössége miatt. Fontos megemlíteni, hogy a reverbhez tartozó hangszín potméter sokat segít a megfelelő színű tér beállításán. Fényesebbre állítva markánsabb a „rugók jelenléte”, kissé eltompítva pedig univerzálisabban, több zenei környezetben használható, jobban zenekari mixbe illeszthető.

 TC Electronic Combo Deluxe 65

Összefoglalás, ajánlás

A TC Electronic Combo Deluxe 65’ egy végtelenül egyszerű kezelőfelülettel rendelkező kis előfok, mely mégis rendelkezik az esszenciális paraméterekkel és szolgáltatásokkal. Kiváló lehet otthoni gyakorlásra, pótmegoldásnak egy csöves erősítő mellett, vagy akár „fő cuccnak” is használható pedál-platformként egy nagyobb pedálboardba illesztve. Aki szereti a Fender-jellegű tiszta hangot, és kedveli a fenderes széles spektrumú torzítást is, annak kiváló társa lehet ez a kis előfok gyakorlás során, vagy akár koncerteken is.

Technikai adatok

  • Csatornák száma: 2
  • Lábkapcsolók száma: 2
  • Reverb: spring jellegű, plusz hangszín kontrollal
  • Kezelőfelület: Reverb, Gain, Level, Bass, Middle, Treble, Bright kapcsoló
  • Be- és kimenetek: input, output (6,3” jack), DI Out (6,3” jack, Cab Sim), USB, fejhallgató (3,5” sztereó jack, Cab Sim)
  • Áramigény: 9V (belső negatív), 300 mA (adapter nem tartozék)
  • Méretek: 11,3 x 5,1 x 13,6 cm
  • Súly: 0,53 kg

További gitár effektekért kattint ide, további TC Electronic gitár effektért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása