Fender Highway Series – modern, kényelmes akusztikus gitár – teszt

2023. november 30.

A nagysikerű Acoustasonic hangszerek után a Fender egy újabb modern akusztikus gitár sorozatot hozott ki, Highway Series néven.

Ez a sorozat jobban ragaszkodik a tradicionális akusztikus gitár gyökerekhez, mint a fent említett rokonai, ez ugyanis nem hibrid hangszer, tehát semmiféle „digitális okosítást”, modellezést nem tartalmaz, az erősített hang egy analóg módon működő hangszedő által keletkezik.

A Fender Highway Series két alapvető testformát kínál: dreadnought és parlor. Mindkét formánál létezik mahagóni és tömör fenyő fedlappal rendelkező variáció is. Tesztünkben leírt tapasztalatokat egy mahagóni toppal rendelkező Fender Highway Series dreadnought gitárral szereztük.

Fender Highway Series Dreadnought, RW, All-Mahogany

Összerakás, kényelem

A Fender Highway Series gitárok létrejöttének alapötlete egy nagyon komfortos akusztikus gitár sorozat létrehozása volt. A vékony testvastagságon mellett a gitár kontúrját úgy alakították ki, hogy nagyon kényelmesen simul az ember ölébe. A fedlap azon része, ahol játék közben a jobb kéz támaszkodik fel a testre, egy enyhe lekerekítést kapott, ami nagyon szépen van kidolgozva. A hátoldal, ahol a gitár a játékos testéhez támaszkodik, szintén egy ergonomikus kikönnyítést kapott, mely nagyon hasonló az elektromos gitároknál tapasztalható bevágásokhoz. Ezek alapján a testforma „dreadnought” elnevezése csupán egy alapvető irányára utal, ugyanis ez egy nagyon átdolgozott, modern verzió.

A gitár nyaka kifejezetten kényelmes „C” profillal rendelkezik, az elektromos gitárhoz szokott játékosnak is otthonos kellemes, otthonos érzést nyújthat. A húrfeszítettség, húrnyomás viszont abszolút akusztikus gitár jellegű, az elektromos hangszerekhez képest kapaszkodósabb, így nem kell attól tartani, hogy az ember „elmorzsolja” a húrokat. Ez nyilván a húrok vastagságával, jellegével és a menzúra hosszával magyarázható. A nyak-test kapcsolatnál fekete színű, logóval ellátott neckplate található, mely szintén a Fender elektromos gitárjait idézi.

A fejforma abszolút egy Strato-ra hajaz, nem teljesen ugyanolyan, de a hasonlóság több mint utalás jellegű. A hangolókulcsok is tradicionális Fender kulcsok, melyek egy sorban helyezkednek el, akárcsak egy Strat-nál.

Az elektronika kezelőfelülete nagyon egyszerű, mindössze két potméterből áll, ezek a fedlapon helyezkednek el, hasonló helyen, mint egy Telecaster-nél. Ez az elhelyezés – bár nem a legesztétikusabb megoldás, mivel megtöri a fedlap letisztult dizájnját –, de sokkal-sokkal praktikusabb, mint a tradicionális akusztikus gitároknál megszokott, káván elhelyezett kezelőfelület. Azt gondolom, hogy egy ilyen gitárnál, melynél a kényelmi szolgáltatások az elektromos rokonoktól származnak, teljesen helyénvaló, sőt már-már kötelező ez a fajta potméter elhelyezés. A gitár, súlyát tekintve meglehetősen könnyű, így hosszú órákon át megfelelő játékkényelmet biztosít.

Fender Highway Series Dreadnought, RW, Natural

Hang

A Fender Highway Series gitárok valamivel vastagabb testtel és nagyobb hanglyukkal rendelkeznek, mint az Acoustasonic testvérei, így erősítés nélkül, akusztikusan is nagyobbat szólnak. Ezek a hangszerek már jóval alkalmasabbak a valós unplugged játékra, mint egyes tömör testű akusztikus gitárok, melyek csak cincogást produkálnak. Bár használható erősítetlen hanggal rendelkezik, de természetesen nem ér fel egy megszokott méretekkel rendelkező valós akusztikus gitárhoz.

Az akusztikus gitároknál általánosan használt húrláb-piezo helyett a Fender Highway Series minden tagja Fishman Fluence nyaki hangszedővel rendelkezik, melyet dedikáltan ezekbe a gitárokba terveztek. Ez a hangszedő kifejezetten jól állja a sarat a gerjedéssel szemben, ezért a gitár nagyon jól használható akár hangosabb színpadokon, mostohább körülmények között is. A hangszedő pozíciójából eredendően a gitár erősített hangja egy lágyabb, mélyebb tónusú vonalat képvisel.

Az elektronikát tekintve, ahogyan már korábban említettük, egy nagyon egyszerű rendszerrel van dolgunk, mely két potméterrel rendelkezik. Az egyik a hangerőért felelős, a másik pedig egy összetett Tone poti, melyet a cég Contour potméternek nevez, ugyanis ez nem egy szokványos low-pass-filter, mint a tone kontrollok általában. Ezzel két EQ beállítás között tudunk választani, illetve folytonos átmenettel lavírozni. Teljesen kinyitva egy vastagabb hangot kapunk, mely jól alkalmazható például egyedüli játékra, illetve praktikus lehet olyan zenei szituációkban, ahol a gitárral szeretnénk jobban megtámogatni a teljes zenekari hangkép alját. Az óramutató járásával ellentétes irányban található végpont, vagyis az általános „off” pozíció egy kissé elvékonyítja az alsóbb tartományokat, így a hangszer hangja jobban elhelyezhető egy nagyobb zenekari mixben, ahol a basszusgitáros talán még meg is köszöni, hogy „nem állunk az útjába”. Ezt a két szélsőértéket nem úgy kell elképzelni, hogy két teljesen különböző világot produkál, a változás messze nem ilyen markáns, inkább csak enyhe korrigálás az egyik vagy a másik irányba.

Fender Highway Series Parlor, RW, All-Mahogany

Összegzés, ajánlás

A Fender Highway Series tagjai bár nem rendelkeznek olyan hangbeli sokszínűséggel, mint az Acoustasonic gitárok, de játszhatóságban, kényelemben abszolút hozzák a hibrid világ előnyeit, annak ellenére, hogy hangjukat tekintve ezek nem hibrid hangszerek, nincs bennük semmi modellezés, csak az egyszerű, analóg technológia. Egyféle hanggal rendelkeznek, mely nem a megszokott húrláb piezo-sound, hanem egy jóval melegebb, lágyabb tónus, melyet a Contour potméterrel enyhén vastagíthatunk, vagy vékonyíthatunk. A gitár – mivel kevésbé gerjedékeny – így hangosabb színpadi körülmények között is jól használható.

Aki egy nagyon kényelmes, könnyű, gerjedésre nem érzékeny akusztikus gitárt keres, és szereti a nyaki hangszedőből származó akusztikus gitárhangot, annak a Fender Highway Series jó megoldást kínálhat.

https://www.hangszeraruhaz.hu/fender-highway-series-parlor-rw-natural/P48672Technikai adatok

Test: vékony dreadnought
Fedlap: tömör sitka fenyő, vagy mahagóni
Hát és oldal: tömör mahagóni
Nyak: mahagóni, „C" profil
Fogólap: rózsafa, rádiusz: 12" (305 mm)
Menzúra: 648 mm (25.5")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42,9 mm (1.69")
Húrvezető anyaga: Graph Tech (Tusq)
Hangszedő: Fishman Fluence Acoustic Pickup
Elektronika: Fishman
Vezérlők: hangerő, kontúr
Húrláb: Modern Viking
Kulcsok: Fender Classic
Szín: natúr
Tartozék: Deluxe puhatok

További akkusztikus gitárért kattints ide, további Fender akusztikus gitárért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása