Chapman ML-2 elektromos gitár teszt

2016. június 6.

A Music Media magazinban megjelent egy teszt a kiváló, innovatív Chapman ML-2 elektromos gitárról. A tesztet Andrásik Remo írta, aki, nagy örömünkre, nagy Chapman rajongó lett.

Az eredeti cikk, Remo videójával, itt is olvasható

Chapman ML-2

Immár a második Chapman gitárt "látjuk vendégül" oldalunkon, s be kell valljam, hogy nem kis várakozással álltam neki az ismerkedésnek, hiszen az első találkozásom a márkával igencsak jól sikerült. Az ML3 traditional gitár teljesen lenyűgözött, a maga egyszerű nagyszerűségével.

Mivel a Chapman gitárok eredetével, s magával Rob Chapman-nel is abban a cikkben már foglalkoztunk, most nemes egyszerűséggel betesszük ide is annak a linkjét, s külön ebben az írásban már nem térek ki újból erre. http://www.musicmedia.hu/20160228_chapman_ml3_traditional

Így azonnal a tárgyra – magára az ML-2 névre hallgató gitárra – térhetünk. Aki csak egy pillantást is vet a hangszerre, az rögtön láthatja, hogy "hányas a kabát". Nincs nagy megfejtés, hiszen ez egy nagyrészt Les Paul külső jegyeket felvonultató hangszer, amely azért a tüzetes vizsgálódást követően "kicsit" mégis más. No, de ne vágjunk a dolgok elébe, s kezdjük ott, ahol illik.

A kicsomagolást követően megnyugodva konstatáltam, hogy ehhez a hangszerhez is jár az a kiváló minőségű puha tok, amelyet már az előző írás során is, s most is csak dicsérni tudok. Az ML-2-es gitár alapvetően Trans Black Flame Top, Black Cherry Flame Top, Amber Sunburst Flame Top, Natural Mahogany, valamint balkezes változatban Trans Black Flame Top és Black Cherry kivitelekben kapható. Nálam az Amber Sunburst Flame Top gitár járt, amelyet a legtöbb helyen valamiért Antique Sunburst-ként tüntetnek fel. Ennek persze nincs igazából jelentősége, a szín kiválasztása különben is ízlés dolga... nekem alapvetően bejön ez a borostyános színvilág.

A hangszer elég izmosnak mondható, hiszen a súlya meghaladja a 4 kilogrammot, amely nagyrészt a tömör mahagóni testnek köszönhető. S ha már itt tartunk, szaladjunk is végig az összes összetevőn. A mahagóni test habos jávor flame toppal lett ellátva, utóbbi ebben az esetben csak optikai szerepet tölt be. A testhez ragasztott juhar nyak, viszont ében fogólapot kapott, ami extra szilárdságérzetet – s nem utolsó sorban rendkívüli hangkitartást és szuper akusztikus csilingelést – biztosít játék közben. Nagyon érdekes ahogy a vaskos nyak finoman ellaposodik a test felé közeledve, ezzel igazán kényelmessé téve a felső fekvésekben történő játékot, amelyre szükségünk is van, hiszen a hangszer egyik sajátossága, érdekessége és kiválósága, hogy két oktávos (24 extra jumbo bund) nyakkal szerelték.

A mechanikus alkatrészek mind kiváló minőségű szerkezetek, a testen átfűzhető húrok a kiváló (TonePros Bridge) húrlábon haladhatnak át, és a mára már jól ismert Grover hangoló kulcsok őrzik a hangolást, s ezek összessége garanciát is jelent az egyébként első érintésre tapasztalható magas komfortérzet megtartására.

Az elektronika is igazán átgondolt, hiszen a két Guitarnivore típusú hangszedő működtethető single coil és humbucker módban egyaránt, ami igazán zseniális húzásnak nevezhető és valójában a hangszer egyik legnagyobb erőssége is. Ugyanis, ha valakinek szüksége lenne egy olyan hangszerre, amely közelíteni képes a klasszikus és a modern rock sound-ok irányába is, akkor bizony jó helyen jár, s talán nincs is értelme tovább keresgélnie, mert ez a hangszer pont ezt tudja.

Összességében – bár első, s talán felületes szemrevételezés után sima LP kópiának látszik – egy igazán innovatív Les Paul továbbgondolás az ML-2. Hiszen kétoktávos, ében érintős nyaka, a single/humbucker módba kapcsolható hangszedői egészen széles körben felhasználhatóvá teszik ezt a kiváló hangszert. Mindenkinek javaslom a kipróbálását, hiszen ár/szolgáltatás viszonyban sem elhanyagolható a hangszer tudása.

Kellemes próbálgatást kívánok: Andrásik Remo

És kiegészítésképp néhány idézet a nemzetközi sajtóból:

"If you need a guitar that can pull off classic and contemporary rock tones, you’re in the right place."
- Total Guitar Magazine, June 2013
Azaz: ha elektromos gitárt keresel, amely a klasszikus és modern rock hangzással bír, akkor ne keresd tovább.

"The ML-2 offers a real alternative to the mid-range dominance of ESP/LTD and Schecter"
- Guitarist Magazine, June 2013
Azaz az ML2 valódi alternatíva a közép árkategóriás LTD és Schecter gitároknak.

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása