Az új Yamaha HS3 és HS4 modellek a cég eddigi legkompaktabb stúdiómonitorjai

2023. december 29.

A Yamaha bejelentette ikonikus HS monitor családjának két legújabb tagját a HS3 és HS4 monitorokat.

HS3 és HS4 monitorok

A stúdiómonitorok esetében a kisebb számok rendszerint kisebb méretet is jelentenek, és a két új jövevény esetében is igaz ez.  Persze megkapjuk a Yamaha közeltéri monitorjainak dizájnját és know-how-ját, ami már a ’70-es évektől kezdve szinte ipari szabványnak tekinthető, csak mindezt kompakt formában.

Yamaha HS-3W fehér stúdió monitor hangfalpár

A Yamaha döntése, miszerint egy „D” osztályú sztereó erősítőt alkalmaznak két hangfalhoz jelentősen hozzájárult a kompakt kivitel megvalósíthatóságához. Mindez kisebb méretet, kisebb súlyt és egyszerűbb kábelezést is eredményezett. A két új, basszusreflex kialakítású aktív monitor kompakt mérete ellenére tudja azt, amiről a Yamaha stúdiómonitorok híresek: nem a fülnek kellemes kiemelt mély- és magas tartományokkal dolgozik, hanem valós, egyenes átvitelű hangképet hoz létre. Így a két új HS monitor bátran ajánlható azon vájt fülűeknek, akiknek kis hely áll csak rendelkezésére, de precíz hangzást szeretnének kapni.

Yamaha HS-4A HS3 hangfalpár esetében egy-egy 3,5 inches mélyhangszóróval és egy-egy 0,75 inches lágy dóm magassugárzóval találkozunk, míg a HS4 hangfalakban egy-egy 4,5 inches mély és egy-egy 1 inches lágy dóm magassugárzó dolgozik. Mindkét változatban a Yamaha szabadalmazott Twisted Flare Port™ technológiáját is bevetette, hogy csökkentse a basszusreflex nyílásánál gyakran fellépő szélzajt és tiszta, pontos mélyeket kaphassunk.

A „D” osztályú erősítő a baloldali hangfalban kapott helyet, amelyhez a másik monitort egy hangfalkábellel lehet csatlakoztatni. (Vagyis a jobboldali monitor passzív, ami megkönnyíti a kábelezést és a szállítást.) Háromállású Room Control és High Trim kapcsolók kínálnak 500 Hz-nél vágási és 2 kHz-nél vágási- és emelési lehetőséget, így monitorokat a szoba akusztikájához tudjuk hangolni, illetve fal közelébe helyezés esetén kompenzálhatjuk a megnövekedett mély tartományokat.

Az erősítővel ellátott monitor hátsó paneljén két XLR/TRS kombó (Line 1) két RCA (Line 2) és egy sztereó mini jack csatlakozó áll rendelkezésünkre. Mindez lehetővé teszi többféle professzionális és otthoni eszköz (pl. számítógép) csatlakoztatását. A hangerő szabályozó, a ki-bekapcsoló, valamint a fejhallgató kimenet a könnyű hozzáférés érdekében hangfal első paneljén kapott helyet. Ugyanakkor a hátsó panelen is található egy standby/on kapcsoló, vagyis az első ki-bekapcsoló csak standby állapotba helyezi a monitort. (A kapcsolók használatáról érdemes elolvasni a monitorok leírását.)

Mind a HS3, mind a HS4 monitorpár elérhető fekete és fehér színben is. A Yamaha HS3 és HS4 monitorok hazai elérhetőségéről és áráról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.

Yamaha HS-4 stúdió monitor hangfalpár

Yamaha HS3 fontosabb adatok

Kétutas aktív, basszusreflex monitor
Frekvencia tartomány (-10dB): 70 Hz - 22 kHz
Frekvencia tartomány (-3dB): 85 Hz - 20 kHz
Crossover: 3,2 kHz
Maximális hangnyomás: 100dB
Névleges impedancia: 6 Ω
Kimenő teljesítmény: 26 W + 26 W
Hangfal anyaga: MDF
Baloldali monitor méretek: 132 x 223 x 189 mm (szélesség x magasság x mélység)
Jobboldali monitor méretek: 132 x 223 x 177 mm (szélesség x magasság x mélység)
Súly: bal monitor 2,8 kg, jobb monitor 2,1 kg

Yamaha HS4 fontosabb adatok

Kétutas aktív, basszusreflex monitor
Frekvencia tartomány (-10dB): 60 Hz - 22 kHz
Frekvencia tartomány (-3dB): 83 Hz - 20 kHz
Crossover: 2,3 kHz
Maximális hangnyomás: 102dB
Névleges impedancia: 6 Ω
Kimenő teljesítmény: 26 W + 26 W
Hangfal anyaga: MDF
Baloldali monitor méretek: 150 x 240 x 213 mm (szélesség x magasság x mélység)
Jobboldali monitor méretek: 150 x 240 x 203 mm (szélesség x magasság x mélység)
Súly: bal monitor 3,7 kg, jobb monitor 3,1 kg

További Stúdió monitorért kattints ide, további Yamaha Stúdió monitorért kattints ide

Hozzászólások

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása